Start sterk: 3 tips om basisvaardigheden te verbeteren | Educto

Start sterk: 3 tips om basisvaardigheden te verbeteren

"Versterk de basis, vergroot de kansen"

Leestijd: ~ 3 minuten

De plannen voor het nieuwe schooljaar zijn bijna rond en het is tijd om invulling te geven aan hoe er komend jaar wordt ingezet op het verbeteren van de basisvaardigheden. Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen vanaf dag één goed van start gaan? Hier zijn enkele praktische tips om de basisvaardigheden van je leerlingen te versterken en ze klaar te stomen voor een succesvol schooljaar.

Tip 1: Stimuleer tekenen voor rekenvaardigheid

Een verrassende, maar effectieve manier om rekenvaardigheid te verbeteren, is door te beginnen met tekenen. Tekenen helpt leerlingen om vormen, patronen en ruimtelijke inzichten te ontwikkelen, die essentieel zijn voor wiskundige concepten. Zoals te lezen is in het artikel Eerst tekenen, dan rekenen, maakt tekenen het makkelijker voor kinderen om abstracte rekenproblemen te visualiseren en op te lossen.

Praktische tips:

 • Start je rekenlessen met een korte tekenactiviteit.

 • Gebruik tekeningen om wiskundige concepten uit te leggen.

 • Moedig leerlingen aan om problemen visueel op te lossen.

Tip 2: Versterk leesvaardigheid door actief lezen

Actief lezen gaat verder dan alleen het decoderen van woorden; het draait om het begrijpen en interpreteren van teksten. OBS Portland heeft laten zien hoe effectieve leesstrategieën de basisvaardigheden kunnen versterken, zoals beschreven in Hoe OBS Portland de basisvaardigheden versterkt.

Praktische tips:

 • Introduceer dagelijkse leesmomenten in de klas.

 • Gebruik leesstrategieën zoals voorspellend lezen, vragen stellen en samenvatten.

 • Creëer een leesrijke omgeving met diverse materialen.

Tip 3: Ontwikkel schrijfvaardigheid met dagelijkse schrijfopdrachten

Dagelijkse schrijfopdrachten helpen leerlingen om vloeiend te schrijven en hun gedachten helder op papier te zetten. Door regelmatige oefening worden ze zelfverzekerder in hun schrijfvaardigheden.

Praktische tips:

 • Begin elke dag met een korte schrijfoefening.

 • Varieer de schrijfstijlen: verhalen, beschrijvingen, gedichten.

 • Geef constructieve feedback op het schrijven van de leerlingen.

Wat wij kunnen betekenen

Wij bieden verschillende arrangementen aan om scholen te ondersteunen bij het versterken van basisvaardigheden. Ons aanbod richt zich op zowel het verbeteren van de executieve functies, basisvaardigheden als taalstimulering. Lees hieronder welk arrangement het beste aansluit bij de behoefte van jouw leerlingen:

 • 📚 Executieve functies verbeteren: Meer plezier krijgen in het "leren" leren? Ga dan aan de slag met de executieve functies. (denk ook aan studievaardigheden de bovenbouwgroepen 6/7/8)  

 • 🌟 Verbeteren basisvaardigheden: Op een leuke, maar doelgerichte manier aan de slag met de basisvaardigheden in kleine groepjes leerlingen voor groot en klein.

 • 🤝 Nederlands als 2e taal: Taal leuk maken? Dat doen wij door beeld, geluid en spelvormen te combineren. Taalstimulering is het voornaamste doel van de NT2 begeleiding.  

 • 🙏 Overige taalstimulering: Taal oefen je in interactie met elkaar. Dat doen wij door rollenspelen, luister- en leesopdrachten te gebruiken om de taalontwikkeling te bevorderen.

Conclusie

Een goede start van het schooljaar begint met een focus op basisvaardigheden. Door tekenen, actief lezen en dagelijks schrijven te integreren in je lesprogramma, kunnen leerlingen zich beter ontwikkelen en met meer vertrouwen de uitdagingen van het nieuwe schooljaar aangaan. Bij Educto staan we klaar om je te ondersteunen met op maat gemaakte oplossingen die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je leerlingen.

Met de juiste tools en methodes kunnen we samen een sterk fundament leggen voor een succesvol schooljaar. Dien een hulpvraag in en maak een vliegende start!

Gerelateerde verhalen

Beweging en rekenen: een goede combinatie
Leestijd: ~ 2 minuten | 30 jun '23
Hoe OBS Portland de basisvaardigheden versterkt
Leestijd: ~ 4 minuten | 6 jun '24
Eerst tekenen, dan rekenen
Leestijd: ~ 2 minuten | 27 jun '24

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!