NT2 Begeleiding - Nederlands als Tweede Taal
kind-les
Jouw voorkeuren:

NT2 Begeleiding

Steeds meer leerlingen groeien al van jongs af aan op met meer dan één taal. Bijvoorbeeld doordat hun ouders beiden een andere moedertaal hebben, of omdat deze leerlingen naar Nederland zijn geëmigreerd. Soms leidt deze meertaligheid tot een taalachterstand. Deze kinderen moeten zo snel mogelijk Nederlands leren om het onderwijs te kunnen volgen en zo ook meer plezier op school te hebben.  

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen met een taalachterstand voordeel hebben bij meer taalaanbod, meer mogelijkheden om de taal te gebruiken en meer ondersteuning bij het begrijpen van de leerstof. In dit arrangement richten we ons op het bevorderen van de taalontwikkeling van alle leerlingen die Nederlands niet als moedertaal hebben, zowel op de basisschool als op de middelbare school. 

Krijg direct inzage
Spreek een coördinator
Complexe of andere hulpvraag? Bespreek het met een coördinator!
Hulp met je keuze
Niet zeker of dit arrangement de juiste keuze is? Onze keuzehulp staat voor je klaar!
Start de keuzehulp > Start de keuzehulp
NT2-begeleiding bij Educto

De Managers Begeleiding vanuit Educto selecteren uit een groep enthousiaste positieve professionals van ons digitale netwerk, de begeleider(s) met passende ervaring en kennis voor de opdracht en jouw school. In een kennismaking wordt de aanpak, methode en werkwijze verder met jou besproken en wordt uiteraard ook bepaald of er een wederzijdse match is. 

De begeleider werkt vanuit het ‘maatwerkprincipe’: de leerlingen staan altijd centraal. Het eventueel bijsturen of aanpassen van het traject is mogelijk, start vanuit dit principe en gebeurt altijd in overleg met jou (en bijvoorbeeld ook de leerkracht).  

Inhoud van de begeleiding - Wat kun je verwachten?

De inhoud is altijd afgestemd op de leerling en/of de groep, binnen de context, concreet, interactief, afwisselend door het aanbieden van meer dan alleen vaste methodes en de initiële hulpvraag. De NT2 begeleiding heeft als belangrijkste doel kinderen zo snel mogelijk mondeling taalvaardig te maken door middel van taalstimulering. In overleg met school worden de doelen voor de NT2 begeleiding gesteld en zal er een aansluitend begeleidingsplan worden opgesteld. Waar in de onderbouw de focus met name zal komen te liggen op het vergroten van de mondelinge taalvaardigheid en het verbeteren van het begrijpend luisteren, zal in de midden- en bovenbouw gewerkt worden aan verdere uitbreiding en verdieping van de woordenschat, het aanleren van woordleerstrategieën en het verbeteren van het leesbegrip en kennisopbouw. Op de middelbare school zal dit verder worden uitgebreid en is er meer aandacht voor het zelfstandig toepassen van de woordleerstrategieën en het leren van vaktaal- en schooltaalwoorden. 

Praktijkvoorbeeld

In Zoetermeer wordt een individuele leerling op het gebied van NT2 begeleid. Onderstaand voorbeeld laat duidelijk zien dat niet alleen taalstimulatie wordt meegenomen tijdens de begeleiding, maar dat er ook ruimte is om te praten over gevoelens en emoties.  

"Tijdens onze sessie van vandaag leggen we de nadruk op de herhaling van enkelvoud naar meervoud en het omzetten van zinnen. De werkwoorden naar meervoud omzetten blijft lastig, en daarom herhalen we de vervoegingen bij elke zin. Tussendoor zorgen we voor voldoende beweging om te reguleren, want er is een korte aandachtspanne vandaag en het is koud in de ruimte waar we samen zitten. Vervolgens gaan we over op een bewegend gesprek net behulp van vragenkaartjes. Dit vindt hij erg leuk en hij voelt zich veilig genoeg om antwoord te geven op lastige vragen die hij overigens zelf uit de kaartjes haalt. Zo komt Rusland ter sprake en boos zijn en hoe je het oplost, ook als een ander boos tegen hem doet." 

Voor wie is dit geschikt?

Voor wie is dit geschikt?

  • Leerlingen van groep 1 in het basisonderwijs tot en met het voortgezet onderwijs 

  • In groepsverband of individueel

  • Voor leerlingen die een moedertaal gerelateerde taalachterstand hebben 

Praktische informatie

Dit traject kan ingezet worden voor minimaal 10 weken, maar mag volgens het maatwerkprincipe ook elke andere willekeurige duur boven de 12 weken hebben. Vaak duurt een begeleidingssessie 60 minuten en wordt deze het liefst 2 keer in de week aangeboden, gezien de kracht van herhaling.   
De duur en het aantal keer per week kan naargelang de hulpvraag van de leerlingen altijd aangepast worden. De begeleiding kan in de klas plaatsvinden, maar ook buiten de klas in een rustige afgesloten ruimte. Over het algemeen vindt onze begeleiding plaats tijdens schooltijd. 

Bij groepjes leerlingen is de maximale groepsgrootte 5 leerlingen, let hierbij op dat de groepsleden allen een relatief homogene hulpvraag hebben (denk aan woordenschat, DLE score etc). 

Dit traject kan worden bekostigd vanuit de LOWAN subsidie, maar ook vanuit schoolbudgetten (in overleg met samenwerkingsverbanden en stichtingen). 

Binnen 24uur reactie
Eén aanspreekpunt
Het Kind centraal
11.200+ leerlingen geholpen
2500+  active profielen
600+ gegunde opdrachten
Spreek een coördinator
Complexe of andere hulpvraag? Bespreek het met een coördinator!
 
Neem contact op
Gelijk iemand spreken over jouw brandende vraag? Neem contact met ons op via telefoon, email of Whatsapp!
Leesvaardigheid Nederlandse jongeren onder druk
Leestijd: ~ 3 minuten | 7 apr '23
NT2, spraak en stemontwikkeling verbeteren
Leestijd: ~ 1 minuut | 2 apr '23
Alles wat je wilt weten over dyslexie
Leestijd: ~ 2 minuten | 19 apr '24