Klas en Klimaat - Veranderingen in groepsdynamiek | Educto

Klas(s) en Klimaat

Bouw aan een positief en veilig klasklimaat waarin respect en openheid centraal staan. Door te investeren in een positieve dynamiek kunnen leerlingen zich optimaal ontwikkelen en voelen ze zich gewaardeerd, wat de basis legt voor een succesvol leerjaar. Een positieve groepsdynamiek is niet alleen cruciaal voor een plezierige schoolervaring, maar ook voor het optimaliseren van het executief functioneren van leerlingen. Deze dynamiek ontstaat door de complexe wisselwerking tussen de leerlingen onderling en hun interacties met de leerkracht. In feite vormt de dynamiek die in de groep ontstaat de ziel van het klaslokaal. Wanneer deze dynamiek echter een onrustige of onveilige wending neemt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor het algehele klimaat in de klas. Het creëren van een gezonde, positieve groepsdynamiek is daarom van essentieel belang voor een effectieve leeromgeving en een veilig klasklimaat.

Klas(s) en klimaat via Educto

Het Klas en klimaat programma is specifiek ontworpen als een interventie voor klassen die om welke reden dan ook uit balans zijn. Dit programma heeft de unieke kracht om de groepsdynamiek collectief te transformeren door bewuste keuzes te maken. Binnen de groep draait alles om de dynamiek tussen ‘ik’, ‘de ander’ en ‘de groep’. Klas en klimaat biedt een gestructureerde aanpak om samen bewust te kiezen voor het gewenste klimaat. Door de manier waarop de leerlingen met elkaar omgaan, wordt helder welk gedrag bijdraagt aan een veilig klasklimaat en welk gedrag juist niet.

In de kern van het programma wordt de kunst van het kiezen geperfectioneerd. Leerlingen leren niet alleen wanneer het gepast is om hun eigen belangen te omarmen, maar ook wanneer het cruciaal is om rekening te houden met anderen en wanneer ze moeten streven naar het collectieve groepsgevoel. Klas en klimaat biedt daarmee niet alleen een instrument om het klaslokaal te transformeren, maar ook een fundament voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen, waarbij ze vaardigheden ontwikkelen die verder reiken dan de schoolmuren.

Inzet van begeleiding

Het programma behandelt een scala aan boeiende onderwerpen, waaronder:

• Het bewust worden van diverse manieren om te communiceren en contact te maken.

• Het voelen en het aangeven van zowel je eigen grenzen als die van anderen op een respectvolle wijze.

• Het vergroten van het vertrouwen in jezelf, het vertrouwen in de ander en het onderlinge groepsvertrouwen.

• Het effectief omgaan met zowel je eigen emoties als die van anderen.

• Het actief bevorderen van samenwerking.

• Het creëren van een veilige omgeving.

• Het vieren van gezamenlijke successen.

De lessen staan vol van ervaringsgerichte activiteiten en bieden volop gelegenheid om de impact van keuzes te ervaren. De actieve spelvormen dragen bij aan ontspanning en plezier. Doe mee en ontdek samen de kracht van de groep.

Wat staat op de planning?

• Tijdens negen boeiende groepslessen worden gedragspatronen zichtbaar, waarbij de leerlingen de ruimte krijgen om alternatieve keuzes te ontdekken.

• De afsluitende les betreft een sprankelende presentatie door de kinderen voor hun ouders.

• Enkele maanden later is er een follow-up les om het duurzame effect te waarborgen.

• Leerkrachten krijgen ‘leerkrachttijd’ toegewezen om de lessen en wekelijkse voortgang te bespreken.

• Na elke les ontvangen ouders een informatieve brief over het weekthema en eventuele bijzonderheden.

• Op verzoek kan er een inspirerende ouderavond worden georganiseerd om ouders voorafgaand aan het programma te informeren.

Voor wie?

Klas en klimaat is ontworpen voor basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met groep 8.

Het programma wordt perfect afgestemd op de leeftijd van de groep. Zodra de groep in staat is tot reflecteren en bewust kiezen, komt het thema bewust keuzes maken aan bod. In de fase daarvoor leggen we nog meer nadruk op spelenderwijs ontdekken en ervaren. Zo groeit elke leeftijdsgroep op zijn eigen unieke manier, met aandacht voor ontwikkeling op maat!

Meer weten?

Rustig nalezen? Dat kan! Download de brochure.

Download brochure: 'Klas(s) en Klimaat

De mogelijkheden bespreken?

Of je nou op zoek bent naar een specifieke oplossing of je gewoon wilt weten wat de mogelijkheden zijn. Wij staan voor je klaar. Neem contact op met een van onze collega's of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Cindy Huurman

Coördinator

info@educto.nl
078 790 00 53
School
Ouder/verzorger

Quotes

Deze mooie reacties hebben wij ontvangen.

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen? Laat het ons weten. Wij helpen jou en daarmee de leerlingen op jouw school graag.
Bel mij terug

Stel een vraag