Beweging en rekenen: een goede combinatie | Educto

Beweging en rekenen: een goede combinatie

"Bewegend leren is leuk én leerzaam"

Leestijd: ~ 3 minuten

Bewegend leren is niet alleen een trend, het is een hele goede onderwijstool. Het kan de betrokkenheid en prestaties van leerlingen verhogen, waardoor rekenen leuker wordt en makkelijker gaat.

Wie dacht dat rekenen altijd stilletjes zittend moet worden gedaan, heeft het mis. Er zijn namelijk verschillende vormen van bewegend leren die de rekenvaardigheden van kinderen kunnen verbeteren. Op een leuke manier. Dit artikel gaat in op het concept van bewegend rekenen en legt uit hoe je dit toepast in de klas.

Waarom bewegend leren rekenen?

Bewegend leren rekenen is niet alleen een leuke afwisseling van het traditionele zittend leren, het kan ook een effectieve manier zijn om de rekenvaardigheden te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat bewegend leren een positief effect heeft op het leren en onthouden van informatie. Door te bewegen wordt meer zuurstof naar de hersenen gebracht. Dit kan het leren stimuleren. Bovendien draagt de variatie en het plezier dat bewegend leren met zich meebrengt bij aan beter rekenen en betere resultaten.

Welke vormen van bewegend leren rekenen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om bewegend rekenen in de klas toe te passen. De meest gebruikte vormen zijn:

  1. Bewegend en spelend rekenen: Dit combineert bewegen met spelelementen. Denk bijvoorbeeld aan een tafelrace waarbij kinderen zo snel mogelijk de juiste antwoorden op tafelsommen moeten geven terwijl ze rennen.

  2. Bewegend rekenen met geld: Bij deze vorm van bewegend rekenen kunnen kinderen bijvoorbeeld winkeltje spelen en daarbij zelf berekenen hoeveel wisselgeld ze terug moeten geven.

  3. Bewegend rekenen met breuken: Door bijvoorbeeld sprongen te maken op een getallenlijn, kunnen kinderen beter inzicht krijgen in het concept van breuken.

Vormen van bewegend leren rekenen

Bewegend leren rekenen kan op veel manieren worden toegepast, afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de leerlingen. Denk aan springen op de juiste antwoorden op een getallenlijn op de grond. Oudere leerlingen kunnen wat extra uitdaging krijgen, zoals het uitvoeren van bewegingen die overeenkomen met breuken of decimale getallen.

Spelend leren, een vorm van bewegend leren, is ook effectief in het verbeteren van rekenvaardigheden. Spellen zoals "schatjagen" waarbij kinderen aanwijzingen moeten oplossen om verborgen schatten te vinden, kunnen helpen bij het oefenen en verbeteren van rekenvaardigheden op een leuke en boeiende manier.

Bewegend leren in de praktijk

Voor het implementeren van bewegend leren in de klas is een beetje planning en creativiteit nodig, maar het kan de betrokkenheid van de leerlingen en hun vermogen om nieuwe concepten te leren en te onthouden echt verbeteren. Begin klein, met eenvoudige activiteiten en bouw langzaam op naar taken die iets ingewikkelder zijn. Zorg ervoor dat alle leerlingen kunnen deelnemen en dat de activiteiten passen bij de leerdoelen.

Het doel is niet om fysieke fitheid te bevorderen, maar om leren boeiender, leuker en effectiever te maken. Zorg ervoor dat de bewegingsactiviteiten relevant zijn voor het materiaal dat wordt geleerd en geef leerlingen voldoende tijd om de concepten te begrijpen en te oefenen.

Wij denken graag met je mee

Bewegend leren rekenen biedt veel voordelen en kan een effectieve en leuke manier zijn om de rekenvaardigheden van kinderen te verbeteren. Het maakt leren plezieriger, houdt leerlingen betrokken en kan hen helpen om beter te presteren in rekenen. Dus waarom niet een sprong wagen en bewegend leren uitproberen in je klas? Het kan net de sprankeling zijn die je nodig hebt om te inspireren.

Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van bewegend leren in jouw klas, neem dan eens een kijkje op onze website. We hebben een breed netwerk van ervaren professionals die je kunnen helpen bij het implementeren van innovatieve onderwijsmethoden zoals bewegend leren rekenen.

Gerelateerde verhalen

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!