
Ondersteuning rekenen-wiskunde
Rekenen kan voor veel leerlingen een uitdaging zijn, en dat kan om verschillende redenen zo zijn. Denk hierbij aan: moeite met abstract denken, rekenstoornissen zoals dyscalulie, gebrekkige getalbegrip, zwak werkgeheugen, motivatie en zelfvertrouwen, angst voor rekenen en verschillen in leerstijl of een combinatie van deze oorzaken.
Het is belangrijk om deze uitdagingen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken, zodat leerlingen de juiste ondersteuning krijgen en hun rekenvaardigheden kunnen ontwikkelen op een manier die voor hen werkt. Bij Educto werken mij met ervaren begeleiders met de juiste expertises.
De Managers Begeleiding vanuit Educto selecteren uit een groep enthousiaste positieve professionals van ons digitale netwerk, de begeleider(s) met passende ervaring en kennis voor de opdracht en jouw school. In een kennismaking wordt de aanpak, methode en werkwijze verder met jou besproken en wordt uiteraard ook bepaald of er een wederzijdse match is.
.webp)
De begeleider werkt vanuit het ‘maatwerkprincipe’: de leerlingen staan altijd centraal. Het eventueel bijsturen of aanpassen van het traject is mogelijk, start vanuit dit principe en gebeurt altijd in overleg met jou (en bijvoorbeeld ook de leerkracht). Door middel van ons digitaal Schriftje zijn alle betrokken in 1 keer op te hoogte.
Onze rekenbegeleidingen zijn specifiek gericht op het ondersteunen van leerlingen die moeite hebben met rekenen. Deze begeleiding kan verschillende facetten omvatten, afhankelijk van het leerprobleem van de leerling(en). Bij een rekenbegeleiding kan je denken aan de volgende onderdelen:

Onze rekenbegeleidingen zijn specifiek gericht op het ondersteunen van leerlingen die moeite hebben met rekenen. Deze begeleiding kan verschillende facetten omvatten, afhankelijk van het leerprobleem van de leerling(en). Bij een rekenbegeleiding kan je denken aan de volgende onderdelen:
Herhalen en versterken
Van rekenoperaties (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen): deze basisvaardigheden vormen de kern van de rekenbegeleiding. Dit geldt ook voor getalbegrip: het is essentieel dat leerlingen begrijpen hoe getallen werken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over plaatswaarde (honderdtallen, tientallen, eenheden) en het begrijpen van grote getallen. Een belangrijke stap in rekenontwikkeling is het leren werken met breuken, procenten en verhoudingen: dit kan beginnen met het visualiseren van breuken (zoals taartdiagrammen) en vervolgens het werken met verhoudingstabellen en percentberekeningen. Herhalen en daarmee versterken gebeurt ook door het koppelen aan praktische toepassen van tijd, geld en schattingen: zoals het leren omgaan met tijd (klokkijken, tijdsduur berekenen) en het berekenen van kosten (zoals bij het gebruik van geld). Dit helpt leerlingen om de relevantie van rekenen in het dagelijks leven in te zien.
Differentiatie en maatwerk
De specifieke leerbehoeften van leerling zijn bepalend. De rekenbegeleider biedt op maat gemaakte lesmateriaal en oefeningen die aansluiten bij deze behoeften en daarin wordt de leerstijl van de leerling verwerkt: sommige leerlingen krijgen meer herhaling, terwijl anderen werken aan complexere onderwerpen. Dit is mogelijk in een individuele setting als een groepsverband.
Tussendoelen en kleine stapjes
Rekenbegeleiding is gericht op het behalen van haalbare tussendoelen. Als een leerling moeite heeft met bijvoorbeeld tafels, wordt daar eerst extra aandacht aan besteed, voordat er naar complexere sommen wordt overgestapt. De tussentijdse succeservaringen geven de leerling ook zelfvertrouwen en motivatie om het volgende te willen leren.
Versterken van de rekenstrategieën
De begeleider leert de leerling de juiste aanpak voor ieder type rekenopgave; welke rekenstrategie kan effectief zijn, zoals splitsen (bij grote getallen), de terugrekenmethode of een andere strategie.
Reken- en bewegingsspelletjes
Ze vormen de basis voor bewegend leren: rekenen hoeft niet altijd achter een tafel te gebeuren. Door bewegingsactiviteiten te integreren (zoals tafelestafette), wordt rekenen speelser en krijgt de leerling meer plezier in het vak. Dit kan bijvoorbeeld door op een getallenlijn te springen of rekenactiviteiten buiten of in de gymzaal te organiseren. Ook hebben veel leerlingen baat bij de lichamelijke ervaring om lesstof te integreren: rekenen is daar een ideaal vakgebied voor! Zo ook voor educatieve spellen: (bord)spelletjes bevatten aspecten die specifiek gericht zijn op het verbeteren van rekenvaardigheden, zoals Uno, Regenwormen, Yatzee, Uno, The Mind en Skipbo, digitale quizzen, of interactieve groepsoefeningen die zowel samenwerkend leren als rekenvaardigheden versterken.
Door al deze verschillende benaderingen te combineren, kan rekenbegeleiding leerlingen niet alleen helpen om hun rekenvaardigheden te verbeteren, maar ook hun plezier en zelfvertrouwen in rekenen vergroten. Het uiteindelijke doel is om leerlingen te helpen rekenen als een waardevolle en zelfs leuke vaardigheid te zien.

De begeleider zorgt ervoor dat de leerling zich veilig voelt om fouten te maken en moedigt de leerling aan om uitdagingen aan te gaan zonder angst voor mislukking. Dit bevordert een positieve leermindset, waarin de leerling leert dat fouten onderdeel zijn van het leerproces.
Plezier in rekenen (terug)vinden. Door de combinatie van speelse en interactieve werkvormen, wordt rekenen niet alleen als leerstof, maar ook als een leuke uitdaging gezien.
Een sterke basis in rekenen op de basisschool helpt leerlingen om soepel over te stappen naar het voortgezet onderwijs, waar rekenvaardigheden een belangrijkere rol spelen in diverse vakken.
Op een school in Ridderkerk wordt 1 keer in de week rekenbegeleiding gegeven.
"Als start beginnen we met automatiseren van de plus- en minsommen. Dit door middel van fidget spinners. De kinderen draaien 2 spinners op een blad met getallen. Op 1 kant van de spinner zit een stickertje. Waar het stickertje staat als de spinner is gestopt wordt de te maken som!
Daarna hebben we redactiesommen geoefend. In overleg met de leerkracht gebruiken we het volgende stappenplan: lees het verhaal 2 keer door, maak een plaatje in je hoofd, welke getallen gebruik je? Zet daar een streep onder, wat voor soort som is het? Schrijf de som op en reken het antwoord uit. Controleer of je nu antwoord hebt op de vraag. De kinderen hebben nog sturing nodig bij de derde stap. Ik ga hier dieper op in en help de leerlingen goed op weg. Gaandeweg zie je het zelfvertrouwen groeien van de leerlingen, want zij kunnen de vierde som zelfstandig maken. Wat ontzettend knap!
Op het einde sluiten we af met een potje Qwixx."

Basisschoolleerlingen vanaf groep 3 en leerlingen in het VO.
In groepsverband of individueel
Voor leerlingen met een achterstand op rekengebied
Achterstand blijft ondanks intensieve ondersteuning vanuit school
Dit programma is speciaal ontworpen om leerlingen in een veilige, stimulerende omgeving te laten groeien. Met aandacht voor hun unieke behoeften zorgen we dat ze weer stappen vooruitzetten, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel vlak.






