Wat verandert er in 2024 voor zzp’ers | Site Name

Wat verandert er in 2024 voor zzp’ers

"Heb jij alles geregeld?"

Leestijd: ~ 1 minuut

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wetswijzigingen die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming. We laten je in dit artikel een aantal wijzigingen zien.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek in 2024 is €3.750. In 2023 was dat nog €5.030. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je officieel ondernemer bent én aan het urencriterium voldoet. Omdat je minder mag aftrekken is je belastbaar inkomen hoger. Je betaalt dus meer belasting.

De mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling daalt in 2024 naar 13,31%. Dit was al jaren 14%. Je mag vanaf 2024 dus een lager bedrag van je winst aftrekken. Hierdoor betaal je over een groter deel van je winst belasting.

Onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog

Per 1 januari 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar €0,23 per zakelijke kilometer. Dit was €0,21 in 2023. Je mag per zakelijk gereden kilometer dus een hoger bedrag aftrekken van je winst. Je betaalt hierdoor minder belasting.

Pensioenopbouw 

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorzieningen. Evalueer of je pensioenplanning in lijn is met je lange termijndoelen. Dankzij de nieuwe Wet toekomst pensioenen (WTP) kun je voor je pensioensopbouw fiscaal voordelig gebruikmaken van je jaarruimte. De fiscale jaarruimte is vergroot van 13,3 procent naar liefst 30 procent. Meer dan het dubbele! Bovendien is de maximale jaarruimte ook meer dan verdubbeld; van € 15.317 naar € 34.550.

Heb jij alles geregeld?

Als zzp’er is het belangrijk om proactief te zijn bij het volgen van nieuwe wetten en regels. Door goed geïnformeerd te blijven, kun je mogelijke risico’s verminderen en kansen benutten. Raadpleeg overheidsbronnen, win advies in van professionals en blijf betrokken en op de hoogte. Dan kun je met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet treden.

Gerelateerde verhalen

Logopedie in de digitale wereld: het vervolg
Leestijd: ~ 4 minuten | 22 jul '23
Samenwerken aan succes: sterker dit schooljaar
Leestijd: ~ 1 minuut | 14 jul '23
Ervaringen van logopediste Eva
Leestijd: ~ 5 minuten | 25 jul '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!