Alles wat je wilt weten over spelling | Educto

Alles wat je wilt weten over spelling

"Door het gebruik van ezelsbruggetjes wordt de stof inzichtelijk"

Leestijd: ~ 1 minuut

Wat is spelling?

Spelling is de manier waarop je een woord schrijft. Spelling is een van de belangrijkste basisvaardigheden in het basisonderwijs. Het gaat om:

  • Het aanbieden van enkelvoudige klankzuivere woorden. Dat zijn eenlettergrepige woorden die je schrijft zoals je het zegt, bijvoorbeeld ‘klas’.

  • Het aanbieden van meervoudige klankzuivere woorden, zoals ‘jaartal’.

  • Aanbieden van niet-klankzuivere woorden, zoals ‘beer’. Deze woorden schrijf je anders dan dat je ze hoort.

Spelling in de praktijk

Voor veel kinderen is spelling ontzettend lastig. Hoewel er vaste regels zijn, is het soms moeilijk om te bepalen welke regel in een situatie moet worden toegepast. Als een leerling veel moeite heeft met spellen, dan kan er sprake zijn van dyslexie.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wat leer je met spelling? In het geval van werkwoordspelling is er aandacht voor de verschillende werkwoorden en de regels die voor die specifieke werkwoorden gelden. Bij woordspelling kijken wij naar de verschillende woordcategorieën en bijbehorende regels. Daarnaast proberen wij door het gebruik van ezelsbruggetjes de stof inzichtelijk te maken. Ook zetten wij leuke spelvormen in om de leerlingen weer te motiveren.

Conclusie

Wij bieden leerlingen die dat nodig hebben op een leuke en goede manier net dat beetje extra zelfvertrouwen. Door veel en spelenderwijs te oefenen, helpen wij leerlingen een stapje verder. Bovendien wordt spelling weer behapbaar en leuk en vergroot het de woordenschat. Zo krijgen alle leerlingen de kans om te ontwikkelen op de manier die bij hen past.

Gerelateerde verhalen

Alles wat je wilt weten over rekenen
Leestijd: minder dan 1 minuut | 7 jun '24
Alles wat je wilt weten over begrijpend lezen
Leestijd: minder dan 1 minuut | 8 jun '24
Start sterk: 3 tips om basisvaardigheden te verbeteren
Leestijd: ~ 2 minuten | 10 jun '24

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!