Alles wat je wilt weten over begrijpend lezen | Educto

Alles wat je wilt weten over begrijpend lezen

"Leerlingen laten begrijpen wat zij lezen"

Leestijd: minder dan 1 minuut

Wat is begrijpend lezen?

Begrijpend lezen is het toekennen van betekenis aan geschreven taal. Woordenschat, voorkennis en leesstrategieën zijn onderdeel van begrijpend lezen. Leerlingen met een ruime woordenschat hebben een voorsprong op leerlingen die van veel woorden de betekenis niet weten. Begrijpend lezen is een belangrijke basisvaardigheid.

Begrijpend lezen in de praktijk

Begrijpend lezen is de basis voor vrijwel alle schoolvakken. Voor veel leerlingen op de basisschool is het moeilijk. Dat kan komen doordat je niet snel genoeg kan lezen waardoor het lastig is de tekst te begrijpen. Ook is het begrijpend lezen moeilijk als je minder algemene kennis hebt.

Wat kunnen wij betekenen?

Door te weten wat je leest, geef je betekenis aan de geschreven taal. Wij willen graag alle leerlingen laten begrijpen wat ze lezen. Het uitbreiden van de woordenschat is daarvoor heel belangrijk. Wij werken met de principes van het hardop lezen. Vier leesstrategieën staan hierbij centraal: voorkennis, voorspellen, verbeelden, vragen stellen.

Wij geven leerlingen die dat nodig hebben op een leuke en goede manier net dat beetje extra zelfvertrouwen. Bovendien krijgen zij weer plezier in (begrijpend) lezen. Zo krijgen alle leerlingen de kans om te ontwikkelen op de manier die bij hen past.

Gerelateerde verhalen

Hoe OBS Portland de basisvaardigheden versterkt
Leestijd: ~ 4 minuten | 6 jun '24
Alles wat je wilt weten over woordenschat
Leestijd: minder dan 1 minuut | 7 jun '24
Versterken van basisvaardigheden in het moderne onderwijs
Leestijd: ~ 2 minuten | 1 jun '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!