
Basisvaardigheid begrijpend lezen
Begrijpend lezen is het vermogen om een geschreven tekst te begrijpen. Het is op de meeste basisscholen een vak, net als rekenen en schrijven, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Door de dag heen lezen leerlingen zóveel, dat je eigenlijk niet zonder begrijpend lezen kunt.
Voor leerlingen waar het reguliere onderwijsaanbod en ondersteuning niet voldoende aansluiten bij hun behoeften kan het zorgen dat ze motivatie verliezen, achterstanden oplopen en verder afzakken in hun ontwikkeling.
Onze (na)schoolse arrangement voor begrijpend lezen biedt de extra ondersteuning die jouw leerlingen nodig hebben. Door persoonlijke begeleiding in kleine groepjes of op individueel niveau, waar we persoonlijke aandacht en praktische werkvormen combineren, leren leerlingen hoe ze deze zelfstandig kunnen toepassen in het dagelijkse schoolwerk. Ervaring leert dat de insteek van persoonlijk en praktisch, zelfvertrouwen geeft wat een stevige basis vormt en motiveert om verdere achterstand te voorkomen en zelfs in te lopen.
De managers begeleiding vanuit Educto selecteren uit een groep enthousiaste positieve professionals van ons digitale netwerk, de begeleider(s) met passende ervaring en kennis voor de opdracht en jouw school. In een kennismaking wordt de aanpak, methode en werkwijze verder met jou besproken en wordt uiteraard ook bepaald of er een wederzijdse match is.

De begeleider werkt vanuit het ‘maatwerkprincipe’: de leerlingen staan altijd centraal. Het eventueel bijsturen of aanpassen van het traject is mogelijk, start vanuit dit principe en gebeurt altijd in overleg met jou (en bijvoorbeeld ook de leerkracht).
De inhoud is altijd afgestemd op de groep, binnen de context, concreet, interactief en afwisselend door het aanbieden van meer dan alleen de aangeboden stof vanuit de methode. Dit kan zowel in de vorm van remedial teaching als bijvoorbeeld ook pre-teaching.

In overleg met de leerkracht of de intern begeleider wordt er gekeken naar het huidige niveau van de leerlingen. Het is prettig als de leerlingen zo goed mogelijk op niveau worden geclusterd in een groepje.
In de sessies wordt onder andere aandacht besteed aan het afleiden van betekenissen van onbekende woorden uit de tekst, waardoor de woordenschat uitgebreid wordt. Daarnaast worden handvatten en strategieën aangeboden (hoofd- en bijzaken bepalen, tekstsoorten herkennen, verwijs en signaalwoorden leren kennen etc.) Zo worden hun vaardigheden vergroot en laten we leerlingen vooral weer plezier krijgen in het lezen.
Begrijpend lezen is essentieel voor alle schoolvakken en het maatschappelijk functioneren. De kern van goed leesonderwijs is dat leerlingen leren nadenken over teksten op verschillende lagen en vnauit verschillende invalshoeken. Diverse onderzoeken laten zien dat verschillende aspecten, zoals woordenschat vergroten, tekstbegrip verbeteren en werken aan het opbouwen van kennis, de basisvaardigheid begrijpend lezen beïnvloeden en dus tezamen zorgen voor een complete en gedegen interventie van het beter leren begrijpend te lezen.

Op een school in Breda wordt gewerkt in kleine groepjes van 4 leerlingen aan begrijpend lezen.
"De kinderen zijn gemotiveerd en we werken aan verschillende soorten teksten en opdrachten. Soms lezen we de teksten hardop, de kinderen mogen om de beurt een stukje lezen en soms mogen ze zelfstandig werken en help ik mee waar het nodig is. Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden. We oefenen deze sessie veel met tekstverbanden en signaalwoorden. De signaalwoorden leren herkennen is erg belangrijk. We bespreken wat oorzaak-gevolg is, wat een opsomming is, wat een voorwaarde etc. Ze hebben weer fantastisch gewerkt!"
.webp)
Dit traject is bedoeld voor leerlingen van groep 4 tot en met 8 en leerlingen uit het voorgezet onderwijs die hulp nodig hebben met begrijpend lezen.
Dit traject kan ingezet worden voor minimaal 12 weken, maar mag volgens het maatwerkprincipe ook elke andere willekeurige duur boven de 12 weken hebben. Vaak duurt een begeleidingssessie 60 minuten en wordt deze het liefst 2 keer in de week aangeboden, gezien de kracht van herhaling.
De duur en het aantal keer per week kan naargelang de hulpvraag van de leerlingen altijd aangepast worden. De begeleiding kan in de klas plaatsvinden, maar ook buiten de klas in een rustige afgesloten ruimte.

Dit traject kan worden bekostigd vanuit de subsidie verbetering basisvaardigheden en/of de subsidie school en omgeving, maar ook vanuit schoolbudgetten (in overleg met samenwerkingsverbanden en stichtingen).






