SEOV: Grip op Emotie, Gedrag & Omgeving | Educto

SEOV-arrangement

We zien om ons heen dat het aantal kinderen met ongelukkige, sombere en eenzame gevoelens toeneemt. Dit heeft invloed op het individuele welzijn en de groepsdynamica, bijvoorbeeld in een klas. Een van de oorzaken daarvan is dat kinderen het contact met anderen in sommige situaties lastig vinden en als uitdaging ervaren.

SEOV-arrangement via Educto

Door stil te staan bij en te focussen op de sociaal emotionele ontwikkeling kunnen kinderen zich het samenspel tussen emotie, gedrag en omgeving eigen maken. Contact maken en houden met zichzelf en de ander wordt daardoor vanzelfsprekend. Kinderen raken door het contact lekkerder in hun vel en komen daardoor optimaal tot het leren van cognitieve vaardigheden zoals rekenen, schrijven en taal.

Inzet van begeleiding

De bouwstenen die in dit programma aan bod komen, zorgen samen voor de ontwikkeling van het sociaal en emotioneel functioneren. De effectiviteit van deze bouwstenen is meermaals bewezen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De bouwstenen zijn als volgt:

  • Neutraal kunnen waarnemen van jezelf en de situatie.

  • Rust momenten kunnen toepassen.

  • Kunnen remmen in gedrag en handelen.

In de SEOV lessen laten we de volgende vaardigheden aansluiten op de ontwikkeling van het individu waardoor er een duurzame groei ontstaat:

  • Wie ben ik?

  • Hoe kan ik contact maken, houden en volhouden met mezelf en de ander?

  • Hoe kan ik zeggen wat ik denk, voel en wil?

  • Hoe kan ik mijn emoties en gevoelens leren kennen en er mee om gaan?

De werkvormen in de lessen zijn vanuit het bio-psychosociale model gericht op het leren via ervaren, bewust worden én bewegen. Iedere les geven de leerlingen zelfstandig of gezamenlijk aan hoe ze zich op dat moment voelen. Dit doen ze aan de hand van het Weermannetje, een simpele en speelse manier om het welbevinden op dat moment in kaart te brengen.

Het programma onderscheidt zich van andere programma’s doordat het, naast het aanleren van vaardigheden, een fundamentele impuls geeft aan de duurzame ontwikkeling van kinderen. Dit programma ondersteunt daarbij in:

  • Vergroting van het inzicht in het welbevinden en omgaan met spanning en emotie.

  • Regie leren nemen over het eigen welbevinden en respect voor ieders eigen manier hierin. Versterken van de basis om optimaal eigen talenten en persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen.

  • Ervaringen opdoen in het samenwerken en functioneren als groep.

Voor wie?

Het SEOV programma is voor leerlingen uit groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Het programma zoals hier beschreven is bedoeld voor de onderbouw. Er is ook een variant beschikbaar voor de midden- en bovenbouw.

Meer weten?

Rustig nalezen? Dat kan! Download de brochure.

Download brochure: 'SEOV-arrangement'

De mogelijkheden bespreken?

Of je nou op zoek bent naar een specifieke oplossing of je gewoon wilt weten wat de mogelijkheden zijn. Wij staan voor je klaar. Neem contact op met een van onze collega's of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ilse Verweij

Coördinator

info@educto.nl
078 790 00 53
School
Ouder/verzorger

Quotes

Deze mooie reacties hebben wij ontvangen.

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen? Laat het ons weten. Wij helpen jou en daarmee de leerlingen op jouw school graag.
Bel mij terug

Stel een vraag