Remedial Teaching - onderwijsondersteunendpersoneel | Site Name

Remedial Teaching - onderwijsondersteunendpersoneel

"Met de juiste begeleiding komt ieder kind tot bloei"

Leestijd: ~ 3 minuten

Tegenwoordig is in het onderwijs steeds meer behoefte aan individuele begeleiding en ondersteuning.

Remedial Teaching: een opgave of een uitkomst?

Remedial Teaching is een specifieke vorm van onderwijs die zich richt op kinderen die extra hulp nodig hebben. Het gaat vaak om kinderen die moeite hebben met bepaalde vakken of die een leerachterstand hebben. Maar wanneer is remedial teaching nodig? Vaak als standaard lesmethoden niet voldoende resultaat opleveren. Remedial teaching gaat dieper in op de individuele behoeften van een leerling. Zo kan maatwerk worden geboden. De betekenis van remedial teaching is in feite 'herstellend leren'. Het helpt leerlingen hun achterstanden in te halen en zo tot bloei te komen.

Onderwijsspecialisten en interne begeleiders

Naast remedial teachers zijn er ook onderwijsspecialisten. Dit zijn professionals die gespecialiseerd zijn in bepaalde aspecten van het onderwijs, zoals taalontwikkeling of sociaal-emotionele ontwikkeling. Zij werken nauw samen met leerkrachten om ervoor te zorgen dat iedere leerling de ondersteuning krijgt.

Interne begeleiders, vaak afgekort als IB'ers, spelen een centrale rol in het begeleiden van leerlingen met speciale behoeften. Zo coördineren zij de zorg rondom de leerling en zorgen voor een brug tussen ouders, leerkrachten en externe hulpverleners. Ze houden ook kindgesprekken waarin ze met de leerling praten over hun ervaringen, gevoelens en behoeften.

Personeelsdiensten en Onderwijs Assistentie

Veel scholen zetten ook extra onderwijs ondersteunend personeel in. Deze professionals, zoals onderwijsassistenten, ondersteunen de leerkracht in de klas en zorgen voor extra handen. Vaak zijn zij de stille krachten die zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Onderwijsassistenten zijn getraind om individuele of kleine groepjes leerlingen te begeleiden en te ondersteunen bij hun leerproces. Ook kunnen zij ingezet worden voor specifieke taken zoals het voorbereiden van materiaal en het begeleiden van onderwijspersoneel.

Kindercoaches: de kracht van persoonlijke begeleiding

Een ander belangrijk aspect van extra ondersteuning in het basisonderwijs zijn de kindercoaches. Zij richten zich op de persoonlijke ontwikkeling van de leerling en helpen hen met uitdagingen zoals faalangst, sociale vaardigheden of emotionele problemen. Vaak hebben zij een achtergrond in psychologie of pedagogiek en bieden zij een veilige plek voor kinderen om zichzelf te ontdekken en te groeien.

Uitdagingen

  1. Ziek & piek momenten: Regelmatig ontstaan gaten in de bezetting door ziekte of piekmomenten, wat de continuïteit van het onderwijs kan onderbreken.

  2. Diversiteit in leerbehoeften: Elk kind is uniek, wat betekent dat standaard onderwijsmethoden niet altijd voldoen.

  3. Beperkte middelen: Scholen hebben vaak beperkte financiële en personele middelen om aan alle specifieke onderwijsbehoeften te voldoen.

  4. Communicatie: Het betrekken van alle belanghebbenden (ouders, verzorgers, specialisten) kan soms complex zijn.

Aanbevelingen

  1. Inzet van remedial teachers: Door de inzet van remedial teaching kan specifiek gewerkt worden aan de individuele behoeften van een leerling.

  2. Flexibele Personeelsdiensten: Het opzetten van een flexpool met onderwijsondersteunend personeel kan helpen bij het opvangen van ziek & piek momenten.

  3. Training en bijscholing: Investeer in regelmatige trainingen voor het bestaande personeel over de nieuwste onderwijsmethoden en -technieken.

  4. Versterkte communicatie: Zorg voor duidelijke communicatiekanalen en regelmatige updates aan ouders en verzorgers over de voortgang van hun kind.

  5. Gebruik van technologie: Overweeg het gebruik van technologische hulpmiddelen om het leren te personaliseren en om leerkrachten te ondersteunen in hun dagelijkse taken.

Conclusie

Extra ondersteuning in het basisonderwijs, zoals remedial teaching en de inzet van specialisten, is van onschatbare waarde. Het zorgt ervoor dat iedere leerling de kans krijgt om te bloeien en zijn of haar talent te ontwikkelen. Wij begrijpen wij dit en bieden we een breed scala aan ondersteunings- en begeleidingstrajecten om scholen en leerlingen te helpen.

Hopelijk heeft dit artikel meer inzicht gegeven in de verschillende vormen van ondersteuning in het basisonderwijs. Iedere leerling verdient de beste kans op een leuke schooltijd met goede resultaten. Wij helpen jou graag een stapje verder.

Gerelateerde verhalen

Plannen voor verplichte AOV voor zzp'ers
Leestijd: ~ 2 minuten | 3 jul '23
Alles wat je wilt weten over remedial teaching
Leestijd: ~ 2 minuten | 6 jul '24
Ontmoet Kim
Leestijd: ~ 2 minuten | 13 jul '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!