Schrijnende taalachterstanden | Site Name

Schrijnende taalachterstanden

"Groot tekort aan logopedisten"

Leestijd: ~ 3 minuten

Vandaag, 18 januari 2024, verscheen een artikel op Nu.nl: "Schrijnende taalachterstanden door groot tekort aan logopedisten". Dit artikel beschrijft dat de vraag naar logopedie steeds verder toeneemt, maar dat het tekort aan logopedisten groeit, zo concludeert gezondheidsinstituut Nivel. Daardoor zijn er lange wachtlijsten en schrijnende gevallen van kinderen die niet worden geholpen, bijvoorbeeld bij hun taalontwikkelingsstoornis.

In het kort

  • Er is een groeiend tekort aan logopedisten door stijgende vraag, mede door vergrijzing en de Wet op passend onderwijs.

  • De eerstelijnszorg ervaart meer druk; lage lonen en hoge werkdruk ontmoedigen afgestudeerden om te werken in dit veld.

  • Door het tekort groeien de wachtlijsten en lopen kinderen met taalontwikkelingsstoornissen verdere achterstanden op.

Kinderen met taalontwikkelingsstoornis lopen verdere achterstand op

Momenteel starten zo'n 550 mensen per jaar met de opleiding logopedie. Maar om aan de vraag te voldoen, moet de instroom worden verhoogd naar 700 nieuwe studenten. Dit is een landelijke trend. In het hele land zijn zorgopleidingen minder in trek. Dit is schrijnend als het gaat om kinderen met bijvoorbeeld een achterstand in de taalontwikkeling. In die gevallen is het cruciaal om zo vroeg mogelijk met logopedie te starten en dat lukt nu niet. Lees het hele artikel hier.

Reactie op het artikel door Taalreis

Taalreis, onze partner die zich bezighoudt met logopedie en taalontwikkeling zegt hierover het volgende: "Bij Taalreis herkennen we het geschetste probleem. Waar onze logopedisten hun uiterste best doen om met veel passie en plezier zoveel mogelijk kinderen te helpen, is er bij ons ook sprake van onvervulbare vacatures, wachtlijsten en vertrekkende logopedisten, ondanks de verbeterde arbeidsvoorwaarden binnen de praktijk. Dit zorgt voor grote uitdagingen in het werkveld! Vroegtijdige interventie is namelijk cruciaal bij taalontwikkelingsproblemen en vertraging in behandeling kan leiden tot verdere achterstanden."

"Het is nodig na te denken over duurzame oplossingen. Het verlagen van administratieve lasten en het inzetten van nieuwe behandelmethoden kunnen de efficiëntie verbeteren, maar de kern van het probleem lijkt te liggen in de bekostiging van de eerstelijnszorg. Wij begrijpen we de bezorgdheid over arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om de aantrekkelijkheid in de eerstelijnszorg te vergroten, zodat meer logopedisten hiervoor kiezen. Een goede beloning en werkomgeving zijn van belang om te zorgen dat logopedisten gemotiveerd blijven en kinderen de zorg en ondersteuning krijgen die ze verdienen."

"Als logopediepraktijk staan we open voor samenwerking met relevante instanties, opleidingsinstellingen en beleidsmakers om gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen voor het tekort aan logopedisten en de verbetering van de eerstelijnszorg in Nederland. Het welzijn van ieder kind staat altijd voorop! Wij streven ernaar om de best mogelijke zorg te bieden, zelfs in tijden van uitdagingen zoals deze, waarbij onze logopedisten zich hopelijk zoveel mogelijk gesteund blijven voelen om dit geweldige werk te doen!"

Wil jij bijdragen? Of meer weten over Taalreis en logopedie?

Taalreis professionals kunnen bijvoorbeeld helpen bij meertaligheid, auditieve vaardigheden, fonetische spraakstoornis, fonologische spraakstoornis, OMFT (oro-myofunctionele therapie), pragmatiek, stem, stotteren, taalproductie en taalbegrip. Betrokken, met passie voor ieder kind! Lees hier meer over de ondersteuning. Heb je vragen over logopedie en passende ondersteuning, of wil je misschien als zzp-logopedist kinderen ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Meer weten over onze partner Taalreis? Lees het hier: detaalreis.nl

Gerelateerde verhalen

Alles wat je wilt weten over logopedie
Leestijd: ~ 2 minuten | 19 jul '24
De menukaart voor scholen
Leestijd: ~ 2 minuten | 5 jul '23
Alles wat je wilt weten over dyslexie
Leestijd: ~ 2 minuten | 19 jul '24

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!