Een soepele overgang voor iedere leerling
Home / Laatste verhalen / Een soepele overgang voor iedere leerling
Sociaal-emotioneel - 13 mrt. '25 - Leestijd: ~7 min.

Een soepele overgang voor iedere leerling

13 mrt. '25
Leestijd: ~7 min.
Terug naar alle verhalen
Sociaal-emotioneel
Executieve functies
Auteur
Lars van Vugt
Communicatie adviseur

Mensen in beweging krijgen door creativiteit!

Gerelateerde arrangementen
Overbruggingsarrangement
Overgang PO-VO

De overstap van het primair onderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) en de overgang naar speciaal basisonderwijs (SBO) zijn ingrijpende momenten in het leven van een kind. Zowel praktisch als emotioneel vraagt dit om een goede voorbereiding en begeleiding. Hoe zorgen we ervoor dat elke leerling deze stap met vertrouwen kan zetten?

Overgang van PO naar VO: meer dan alleen een nieuwe school

Voor groep 8-leerlingen is de overstap naar de middelbare school een grote mijlpaal. Nieuwe vakken, wisselende docenten, een grotere schoolomgeving en een andere manier van leren; het vraagt veel van leerlingen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Scholen kunnen met gerichte begeleiding en samenwerking de overgang versoepelen:

  1. Voorbereiding in groep 7 en 8: Het ontwikkelen van leerstrategieën, omgaan met toetsdruk en het versterken van executieve vaardigheden zoals plannen en organiseren.

  2. Kennismaking met het VO: Bezoekdagen, proeflessen en gesprekken met oudere leerlingen helpen om de overgang minder spannend te maken.

  3. Individuele begeleiding: Leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften kunnen baat hebben bij extra begeleiding, zoals ons overbrugging naar sbo- en po-vo programma.

Van regulier basisonderwijs naar speciaal basisonderwijs

Soms blijkt dat een kind meer baat heeft bij speciaal (basis)onderwijs. Dit kan het gevolg zijn van leerproblemen, sociaal-emotionele uitdagingen of gedragsproblematiek. De overstap naar het SBO brengt andere uitdagingen met zich mee:

  • Langere wachttijden: Veel ouders en scholen ervaren dat het vinden van een passende plek tijd kost. Gedurende deze periode kunnen kinderen vastlopen en achterstanden oplopen.

  • Behoefte aan ondersteuning: Kinderen die wachten op een overstap naar het SBO kunnen baat hebben bij shadowbegeleiding, waarbij een professional hen in de klas ondersteunt, gedragsvaardigheden traint en de overgang voorbereidt.

  • Ouders en leerkrachten meenemen in de verandering: Heldere communicatie en een gestructureerd begeleidingsplan helpen om de overstap soepel te laten verlopen.

Onze begeleidingstrajecten

Wij begrijpen dat elke leerling unieke behoeften heeft en dat een succesvolle overgang maatwerk vereist. Met onze expertise bieden we diverse ondersteuningstrajecten, van individuele begeleiding tot groepsprogramma’s. Zo zorgen we voor een soepele en zelfverzekerde start in het voortgezet of speciaal (basis)onderwijs.

  1. Overgang PO-VO begeleiding: Groeps- en individuele begeleiding gericht op plannen, leerstrategieën, omgaan met toetsdruk en sociale vaardigheden, zodat leerlingen goed voorbereid aan het voortgezet onderwijs beginnen.

  2. Begeleiding overgang SBO: Eén-op-één ondersteuning in- en buiten de klas om leerlingen te helpen met hun sociaal-emotionele ontwikkeling, gedragsregulatie en zelfvertrouwen, zodat zij sterker de overstap maken naar het SBO.

Onze programma’s zijn flexibel en afgestemd op de behoeften van de leerling en de school, zodat elke leerling de best mogelijke start krijgt.

- ,