
Overgang PO-VO
Iedere leerling verdient een fijne overstap van het basisonderwijs naar de brugklas. Sommige leerlingen hebben daarbij net wat extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld ‘hoe maak je een planning’ of ‘hoe je kan je het beste effectief leren voor een proefwerk’, of er is behoefte aan aandacht voor het feit dat ze de overstap (een beetje) spannend vinden. Wil jij leerlingen een stap verder helpen richting de brugklas? Wij hebben meer dan 5 jaar een mooi effectief programma ontwikkeld waarbij leerlingen op een leuke en vooral praktische manier nóg beter voorbereid worden op die grote en spannende stap.
De Managers Begeleiding vanuit Educto selecteren uit een groep enthousiaste positieve professionals van ons digitale netwerk, de begeleider(s) met passende ervaring en kennis voor de opdracht en jouw school. In een kennismaking wordt de aanpak, methode en werkwijze verder met jou besproken en wordt uiteraard ook bepaald of er een wederzijdse match is.
Met het programma wordt in overleg de nadruk gelegd op daar waar de leerlingen begeleiding op nodig hebben. Van nog moeite met rekenen of taal, minder goed zijn in plannen en organiseren of prioriteiten stellen tot uitdagend op het sociaal emotioneel vlak: perfectionisme, faalangst of interpersoonlijk. Deze leerlingen krijgen met dit programma dat extra en passend steuntje in de rug bij de overgang naar het VO door de extra aandacht, training en begeleiding.
Om leerlingen een mooie overstap te bieden richting het voortgezet onderwijs, hebben wij een programma ontwikkeld waarbij wij op een leuke en vooral praktische manier de leerlingen nóg beter voorbereiden op die grote en spannende stap komend schooljaar. Zij leren vaardigheden, waaronder executieve vaardigheden, waar zij de rest van hun schoolcarrièreprofijt van hebben.
Wij begeleiden de leerling met de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs waarbij ook aandacht is voor het sociaal emotionele aspect bij de overgang.

Wij leren de leerlingen hoe ze kunnen (beter) plannen, organiseren en uitvoeren. Plannen en organiseren zijn de basisvoorwaarden voor het efficiënt maken van schoolwerk. Hoe ze hun huiswerk het beste kunnen maken en hoe ze proefwerken efficiënt en effectief kunnen leren. In een interactief programma probeert de leerling bijvoorbeeld verschillende leerstrategieën uit. Het is belangrijk dat de leerling leert welke strategie het beste bij hem of haar en bij welk vak past. Ook onderwerpen als (omgaan met) toetsdruk en mindset komen aan de orde, en is er aandacht voor dat wat gaat veranderen en hoe je daar mee omgaat en kan zelfs geoefend worden, waardoor de leerlingen met meer zelfvertrouwen starten na de zomer. Het programma bestaat al meer dan 5 jaar en groeit mee met de behoefte van de doelgroep.
In overleg met de school kijken wij welke onderwerpen aan bod moeten komen. Het programma kan volledig naar wens en behoefte worden afgestemd. Lees hierover meer in de brochure
Door onze begeleidingen voelen de leerlingen zich beter voorbereid en hebben meer vertrouwen in hun eigen kunnen. Ze ervaren hierdoor minder stress en angst. Leerlingen hebben meer zelfkennis en overzicht. Ze hebben zich een aantal belangrijke vaardigheden zoals tijdmanagement, zelfstandig werken en plannen eigen gemaakt. Ze zetten de geleerde tools gelijk in en er zijn daardoor minder problemen bij de overgang of eerder getackeld.

In Woerden wordt een groep 8 begeleid vanuit het povo-programma. Hieronder het verslag van de eerste sessie:
"Vandaag was de eerste les: we hebben eerst kennisgemaakt en wat gepraat over groep 8, het voortgezet onderwijs en hun hobby's. Tijdens het gesprek vertelden ze waar ze soms tegenaan lopen, hoewel ze dat zelf niet zo'n probleem vinden. Zo kwamen we op het vergeten van huiswerk, en zelfs waar hun fiets staat of waar ze hun pen hebben gelaten. We spraken ook over wat er gebeurt als werk moeilijk is, wat soms frustratie oplevert en kan leiden tot boosheid.
Verder hadden we het over de brugklas en wat er anders is. We hebben ook gesproken over hun talenten. Aan het einde van de les hebben we het gehad over mindset. Een groei mindset en een vaste mindset zijn twee manieren waarop mensen denken over hun vaardigheden en intelligentie. De leerlingen gingen dit koppelen: waarom is de groei mindset belangrijk als je naar de brugklas gaat? Zo hebben we het gehad over nieuwe uitdagingen, fouten maken, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. De leerlingen kregen huiswerk mee: nadenken over wat ze willen leren over het voortgezet onderwijs en wat ze denken dat ze nodig hebben. Deze opdracht is bedoeld om hen te helpen zichzelf beter te leren kennen en bewust na te denken. In het gesprek merkte ik dat de leerlingen eigenlijk vinden dat alles prima gaat, maar bij doorvragen kwamen er toch wat dingen naar boven. Leuke start!”

Leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs
Gehele klas, groepsverband of zelfs individueel
Voor leerlingen waarvan bepaalde vaardigheden die nodig zijn op het VO nog wat extra aandacht vragen
Ons overgangsarrangement sluit aan op de drie inhoudelijke leerlijnen en verantwoording van de subsidie doorstroomprogramma’s po-vo.
Dit traject kan ingezet worden vanaf 5 weken tot aan 12 weken
Een klassikale les duurt tussen de 1 en 2 uur. De groepslessen zijn korter: 45 minuten. De duur kan naargelang het karakter van de leerlingen altijd aangepast worden.
Voor dit traject is een frequentie van 1 keer in de week gebruikelijk: waarbij vaak een combinatie wordt gemaakt van een klassikale les en een aantal groepsbegeleidingen. De frequentie en invulling wordt vooraf afgestemd door de begeleider met de leerkracht en daar ontstaat een rooster uit.
Deze begeleidingen zijn inzetbaar voor leerlingen van groep 8 (en 7).
Voor de verdiepende groepssessies hanteren we een maximale grootte van 6 leerlingen om de passende aandacht te kunnen geven en zo de effectiviteit te waarborgen. De klassikale lessen zijn uiteraard voor de gehele klas
De klassikale lessen vinden in de klas plaats. De groepsbegeleiding vindt idealiter buiten de klas plaats in een rustige afgesloten ruimte, maar kan ook in de klas plaatsvinden.
De begeleiding vindt in principe tijdens schooltijd plaats.
Verslaglegging kan via een door ons beschikbaar gesteld systeem of in overleg met de school een andere wijze.
Er is supervisie voor begeleider(s) vanuit Studieus.
Studieus is aanspreekpunt voor jou voor eventuele vragen, uitdagingen of sparring.
Dit traject kan worden bekostigd vanuit de subsidie subsidieregeling Verbinding po-vo, maar ook vanuit schoolbudgetten (in overleg met samenwerkingsverbanden en stichtingen).






