Alles over de MDIEU subsidie

Alles over de MDIEU subsidie

"Iedereen gezond en gemotiveerd werken tot aan het pensioen"

Leestijd: ~ 4 minuten

Gezond en gemotiveerd werken tot aan je pensioen - dat is iets wat iedereen wil, toch? Maar helaas lukt dat nog niet altijd. Daarom is er tot en met 2025 de subsidie Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) voor onder andere scholen als die van jou. Wil jij samen met alle medewerkers bij jou op school gezond, veilig en vitaal aan het werk blijven? Lees dan verder, want in dit artikel lees je alles over de MDIEU subsidie, van aanvraag tot invulling.

Wat is de MDIEU-regeling?

De MDIEU-regeling (Maatregel Duurzame Inzetbaarheid Eerder Uittreden) is een beleidsinitiatief gericht op het ondersteunen van werknemers in sectoren met zware beroepen, waaronder het onderwijs. Binnen de regeling vallen activiteiten ter verbetering van de duurzame inzetbaarheid van werknemers: het gemotiveerd, gezond en productief houden van medewerkers tot op hun pensioenleeftijd. De MDIEU biedt subsidie voor activiteiten die structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid bevorderen en die de eigen regie van werkenden versterken. De subsidie kan ook worden gebruikt voor het verder ontwikkelen, intensiveren of monitoren van bestaande initiatieven. Daarnaast biedt de regeling financiële en structurele ondersteuning om een vervroegd uittreden mogelijk te maken.

De subsidiegelden kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende activiteiten. Zoals het ontwikkelen van een methode of nieuwe werkwijze, het organiseren van een training of het doen van onderzoek. Maar het kan ook een activiteit zijn die werknemers meer grip geeft op hun loopbaan of ondersteunt bij het leven lang leren.

Waar is de subsidie voor bedoeld?

De MDIEU-regeling heeft als hoofddoel het bevorderen van een gezonde en duurzame werkomgeving, waarin onderwijsmedewerkers gemotiveerd worden en productief kunnen blijven werken tot aan hun pensioen. Of kiezen voor een eerder uittreden als hun persoonlijke situatie dat vereist. Een activiteit heeft betrekking op een of meer van de onderstaande thema’s:

  • Bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken

  • Bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap

  • Stimuleren van een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit

  • Bevorderen van bewustwording en van de eigen regie van werkenden op hun loopbaan

  • Treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden (RVU)

Belangrijkste ins en outs subsidie

  • Er wordt 50% subsidie beschikbaar gesteld voor een project van minimaal 150.000 euro.

  • Het minimaal aan te vragen subsidiebedrag komt dus neer op 75.000 euro. De eigen investering kan ook bestaan uit uren van medewerkers die aan dit project gaan werken.

  • De laatste kans om de aanvraag in te dienen is 2 september 2024. Beschikbaar budget: €100 miljoen. De looptijd van het project is tot eind 2025.

Aanvraag en voorbereiding

Wil jouw school de subsidie aanvragen, maar heb je hulp nodig bij het indienen van de aanvraag? Wij bieden indien gewenst ondersteuning bij de subsidieaanvraag, denk aan het op papier zetten van het activiteitenplan en in de startblokken staan om de aanvraag van de subsidie tijdig in te dienen. Wij denken graag mee en zijn een sparringspartner voor de financiering. Klik hier om een hulpvraag in te dienen en te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Hoe kan jouw school deze subsidie inzetten?

De MDIEU-regeling helpt scholen een ondersteunende werkomgeving te creëren, wat zowel lerarenwelzijn als de leeromgeving voor leerlingen verbetert. Het bieden van activiteiten en ondersteuning die helpen werk gerelateerde stress en burn-out (en daarmee verzuim) te verminderen.

  1. Het ontwikkelen van een programma of project dat zich richt op duurzame inzetbaarheid; trainingen en workshops over gezondheid en welzijn, stressmanagement, en professionele ontwikkeling.

  2. Het opzetten van gezondheids- en vitaliteitsprogramma's die fysieke gezondheid, mentaal welzijn en emotionele veerkracht bevorderen. Voorbeelden zijn het opzetten van gym in het bedrijf, een workshop tiltechniek of staan-zitten, een gezonde kantine, mindfulness-sessies en toegang tot psychologische begeleiding.

  3. Er zijn verschillende manieren waarop dit binnen de regeling kan: het ontwikkelen van instrumenten, methoden en werkwijzen (en het daarmee samenhangend onderzoek), activiteiten op maat, opzetten van infrastructuur, communicatie- en voorlichtingsactiviteiten, trainingen en workshops voor groepen, en monitoring en evaluatie.

Conclusie

De toepassing van de MDIEU-regeling in het onderwijs biedt aanzienlijke voordelen voor de leraren en schoolbesturen; deze kan bijdragen aan een verminderde werkdruk, verbeterde werk-privé balans, en de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan zonder aanzienlijke financiële nadelen. Door de regeling aan te passen aan de specifieke behoeften en uitdagingen van het onderwijs, kunnen scholen een ondersteunende en duurzame werkomgeving creëren die bijdraagt aan het welzijn van de leraren en daarmee de kwaliteit van het onderwijs.

Hoe wij je kunnen ondersteunen

Voor de invulling van de MDIEU subsidie kunnen wij ondersteuning bieden door vol energie op zoek gaan naar een externe specialist zoals een projectleider, onderwijscoach of beleidsmedewerker. Met ons uitgebreide netwerk hebben wij een breed aanbod aan gekwalificeerde en enthousiaste professionals om een mooie match te maken voor de behoeften van jouw school. Heb je behoefte aan extra hulp, gericht op de inzet van MDIEU subsidie op jouw school? Onze experts denken graag met je mee. Dien een hulpvraag in of neem contact op via e-mail of telefoon.

Gerelateerde verhalen

Onderwijsassistenten en interne begeleiders van groot belang
Leestijd: ~ 1 minuut | 19 okt '24
Subsidie verbinding po-vo uitgelegd
Leestijd: ~ 1 minuut | 14 okt '24
Alles over de MDIEU subsidie
Leestijd: ~ 3 minuten | 16 okt '24

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!