Aantal zzp’ers in Nederland groeit | Educto

Aantal zzp’ers in Nederland groeit

"Steeds meer jongeren willen eigen baas zijn"

Leestijd: ~ 2 minuten

De interesse onder jongeren om zelfstandig ondernemer te worden blijft toenemen, zoals blijkt uit signalen van arbeidsmarktdeskundigen. Dit wordt bevestigd door cijfers van zowel het CBS als de Kamer van Koophandel.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bereikte het aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) in het derde kwartaal van 2023 een hoogtepunt van 1,2 miljoen. Deze groei is met name merkbaar in de sectoren zorg en welzijn, maar ook in technische, commerciële en ICT-beroepen. De verwachting is dat deze trend zich in 2024 voortzet.

Zzp op snijvlak onderwijs en zorg

Een opvallende trend is de groeiende ambitie onder jongeren om een eigen bedrijf te starten, met een aanzienlijke stijging van elf procent in de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar, zoals gerapporteerd door het CBS. De stijgende interesse in zelfstandig ondernemerschap lijkt zich ook toe te spitsen op zzp'ers die opdrachten invullen op het snijvlak van onderwijs en zorg. De online platforms en digitale marktplaatsen biedt deze groep professionals nieuwe kansen om flexibel en zelfstandig te werken, met name in sectoren waar de behoefte aan gespecialiseerde diensten groot is.

Waarom stijgt aantal zzp’ers?

Jongeren zien veel inspiratie en succesverhalen op social media, er is meer aandacht voor (jong) ondernemen in het onderwijs, mede door de krappe arbeidsmarkt. Er is voldoende werk en de kans om als zelfstandige meer inkomen te genereren.

De invloed van de COVID-19-pandemie heeft deze ontwikkeling verder aangewakkerd, waarbij de vraag naar flexibele oplossingen binnen de onderwijs- en zorgsector is toegenomen.

Ondernemen geeft vrijheid

Als ondernemer heb je veel meer vrijheid dan bij een baas. Natuurlijk heb je als ondernemer ook afspraken waar je je aan moet houden. Een groot verschil is dat je bijvoorbeeld je tijd kunt indelen zoals je zelf wilt, te beslissen waar je werkt en/of om te bepalen hoe er gewerkt wordt.

Het combineren van expertise op het gebied van onderwijs en zorg met de voordelen van zelfstandig ondernemerschap lijkt hierdoor een aantrekkelijke carrièrekeuze te zijn voor een groeiend aantal jonge professionals.

Wil jij ook zelfstandig aan de slag gaan op het snijvlak van onderwijs en zorg? Laat je dan eens inspireren door het verhaal van Lieke. Ben je benieuwd wat ons drijft? Lees dan hier verder.

Word je graag ondersteund als zelfstandig professional en wil je ook kunnen sparren met collega-ondernemers, zodat je verder kan ontwikkelen? Lees dan hier eens verder.

Gerelateerde verhalen

Plannen voor verplichte AOV voor zzp'ers
Leestijd: ~ 2 minuten
Ervaringen van logopediste Eva
Leestijd: ~ 5 minuten
Logopedie in de digitale wereld: een wereldwijde reis
Leestijd: ~ 4 minuten

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!