Gevarieerde opdrachten | Educto

Gevarieerde opdrachten

"Ouders en kinderen zijn erg dankbaar dat je ze komt helpen."

Leestijd: ~ 4 minuten

Lieke Vivian wist precies wat ze wilde na haar stage voor haar opleiding Pedagogische Wetenschappen waarvoor ze in Nijmegen studeerde. Wij hadden een boeiend gesprek met haar over haar werk in de dyslexiezorg:

Nadat ze haar master Speciale Leerbehoeften had afgerond, bleef Lieke eerst nog een jaar bij haar stageplek werken. "Werken bij dezelfde organisatie als waar ik stage heb gelopen vond ik heel leuk. Ik kende de plek, de mensen en de werkzaamheden. Vanuit hier wilde ik gaan kijken wat ik verder zou willen doen. Ik werkte toen met middelbare scholieren en kwam er al wel snel achter dat een jongere doelgroep beter bij mij past."

Duidelijk beeld

Met dit heldere inzicht in haar eigen passie en interesse, zeker in het begin van haar werkzame leven, ging Lieke de arbeidsmarkt op. "Ik wist precies waarnaar ik op zoek was. Ik ben ik me gaan oriënteren op basis van een aantal ‘eisen’: basisschoolkinderen, werken in kleine groepjes, veel zelfstandigheid en het liefst iets meer dan één specifiek leerprobleem." Een vriendin van Lieke die werkte als dyslexiebehandelaar, vertelde haar over haar werk. Dit triggerde Lieke. "Ik dacht steeds: dat wil ik ook." In eerste instantie kwam de vacature dyslexiebehandelaar in Nijmegen bij Leestalent voorbij (redactie: Leestalent is partner van Educto). Lieke reageerde direct, maar dit ging helaas niet door. "Na een paar maanden heb ik nog maar een poging gewaagd en toen waren ze op zoek naar iemand in Gorinchem. Na een positieve kennismaking, heb ik meteen 'ja' gezegd."

Zzp-schap

"Vervolgens ben ik zzp'er geworden. Veel familieleden van mij werken als zzp’er, dus ik was er al bekend mee. Het leek mij heerlijk om niet voor een baas te hoeven werken, mijn eigen tijd te kunnen indelen en opdrachten aan te nemen die goed bij mij passen. Mijn vriend was toen ook net zzp’er geworden, dus hij kon mij goed helpen met alle administratieve zaken. Gelukkig is er ook veel terug te vinden op de sites van KvK of de Belastingdienst. Daarnaast zijn natuurlijk ook veel behandelaren bij Leestalent zzp’er die je daarbij kunnen helpen!"

Elke dag is anders

Op de vraag of zij makkelijk aan opdrachten komt, antwoord Lieke: "Jazeker. Ik begon bij Leestalent met 20 dyslexiebehandelingen in de week en dat beviel goed! Op dit moment doe ik dyslexieonderzoek, geef ik dyslexiebehandelingen en ben ik één van de hoofdbehandelaren van Leestalent Particuliere Zorg. Daarnaast heb ik ook nog andere opdrachtgevers waar ik werkzaamheden voor doe, wat zorgt voor een erg gevarieerde week. Dat vind ik zo leuk aan de manier waarop ik werk: elke dag is anders. De werkzaamheden voor Leestalent zijn goed te combineren met andere opdrachten, omdat de behandelingen en de onderzoeken veelal onder schooltijd plaatsvinden."

‘‘Werken bij Leestalent bevalt me sowieso goed. Zeker ook door de mensen met wie ik samenwerk. Het is heel fijn om mensen om me heen te hebben waar ik met al mijn vragen naar toe kan. Vanuit Leestalent wordt er supervisie aangeboden en kun je je aansluiten bij een intervisie-groepje. Ondanks dat ik als zzp’er ben aangesloten bij Leestalent, is er toch ruimte om te groeien. Daarnaast merk ik dat de organisatie vertrouwen in mij heeft, dat werkt heel prettig."

In het begin waren Lieke haar werkzaamheden gericht op dyslexiebehandelingen, maar de afgelopen 5 jaar, is ze ook wel op zoek gegaan naar andere soorten opdrachten. "Het geven van dyslexiebehandelingen is leuk, omdat je vaak best snel vooruitgang ziet. Zowel op het gebied van lezen en spellen, als sociaal-emotioneel." Ze legt uit dat het voor de meeste kinderen een nieuwe fase in hun leven is, omdat ze net te horen hebben gekregen dat ze dyslexie hebben. "Ik mag dan als behandelaar met hen de eerste stappen nemen. Dat is echt heel waardevol. Ouders en kinderen zijn ook erg dankbaar dat je ze komt helpen."

Van weinig vertrouwen naar opbloeien

"Wat me nog goed bijstaat is dat ik met een meisje heb gewerkt dat heel weinig zelfvertrouwen had. Ze had ook niet meer het gevoel dat er iets was wat ze wél kon en ze had geen zin meer in school. Wij zijn samen aan de slag gegaan en in de eerste periode maakte ze goede stappen. Gedurende dit traject bleef ze vooruit gaan en het meisje bloeide helemaal op! Superleuk om terug te krijgen van school, haar ouders en het meisje zelf hoeveel mijn begeleiding en het samen oefenen met haar gedaan heeft."

Vrijheid

Lieke vindt de vrijheid die je hebt als zzp’er erg fijn, omdat je onder meer zelf je uren kan indelen. "Als jij bijvoorbeeld liever wat later begint op de ochtend, dan is er niemand die je zegt dat je echt om 8:30 uur op school moet zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg uren te maken die niet gekoppeld zijn aan vaste afspraken, zoals het schrijven van verslagen of het voorbereiden van behandelingen. Dat kun je lekker op je eigen moment doen". En de onzekerheid, is er altijd voldoende werk? "Je hebt als zzp’er wat meer zekerheid, omdat het aantal behandelingen dat een kind krijgt vaststaat. Er zijn bij Leestalent voldoende opdrachten die ingevuld kunnen worden".

Collegialiteit

"Ondanks dat je als zzp’er bent aangesloten bij Leestalent en je veel alleen aan het werk bent, voelen de andere zzp’ers toch als collega’s aan. Zoals ik al aangaf, is er altijd wel iemand met wie je kan sparren. Voor iemand die net begint met werken is het fijn om veel te behandelen, omdat je dan snel vaardig wordt in het werk. Voor iemand met meer ervaring biedt het de kans om juist net wat andere dingen aan te bieden in een behandeling, daar is ook alle ruimte voor," antwoord Lieke op de vraag of ze nog een boodschap heeft voor professionals die nog twijfelen om zich als zzp’er bij ons aan te sluiten.

Gerelateerde verhalen

Plannen voor verplichte AOV voor zzp'ers
Leestijd: ~ 2 minuten | 3 mei '23
Eerst tekenen, dan rekenen
Leestijd: ~ 2 minuten | 27 mei '24
Samenwerken aan succes: sterker dit schooljaar
Leestijd: ~ 1 minuut | 14 mei '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!