Zzp'er of loondienst? | Educto

Zzp'er of loondienst?

"Als zzp'er kan ik via Educto bij diverse partners aan de slag."

Leestijd: ~ 6 minuten

Roseri, ook wel Roos genoemd, is dyslexiebehandelaar bij Leestalent. Ze vertelt over haar werk en de impact op kinderen. Na haar studie Pedagogische wetenschappen heeft ze jarenlang gewerkt in een particuliere praktijk voor leerproblemen. Hoewel ze daar veel heeft geleerd, wilde ze meer variatie in haar behandelingen. Ze besloot daarom om bij andere praktijken te gaan werken en startte uiteindelijk haar eigen praktijk als zzp'er. Lees hier haar verhaal.

Mooi nieuws

Roos woont samen met haar vriendin in Den Bosch. Zij kennen elkaar vanuit de studententijd in Nijmegen. Daar studeerde ze Pedagogische wetenschappen. Sinds afgelopen december hebben ze samen een kindje, genaamd Ted. Dat is mooi nieuws om mee te beginnen!

Tijdens haar studie kwam Roos in contact met een particuliere praktijk voor behandeling en diagnostiek van leerproblemen. “Daar heb ik stage gelopen en vervolgens ben ik daar enkele jaren gaan werken. Natuurlijk is het even wennen om definitief je studentenleven achter je te laten. Maar ik heb daar enorm veel geleerd en ook gezien dat dit vak inderdaad is wat ik altijd al wilde doen. Ik haalde heel veel voldoening uit het helpen van kinderen en ouders in het leerproces.”

Werken met verschillende methodes

“Ik startte met het geven van dyslexiebehandelingen en vervolgens deed ik diagnostiek op dit gebied. Dit werd daarna uitgebreid naar breed psychologisch onderzoek richting AD(H)D, autisme en gedragsproblematiek. Ik heb hier jaren met veel plezier gewerkt, maar op een gegeven moment voelde ik dat ik meer wilde.” Roos vertelt dat dit kwam omdat de praktijk waarin ze werkte vrij veel volgens protocollen werkte. Hierdoor gaf ze elke dag nagenoeg dezelfde behandelingen. “Ik voegde soms zelf wel wat andere opdrachten en tools toe, maar ik wilde dat vaker doen. Het liefst wilde ik vanuit verschillende methodes de werkbare delen halen en vervolgens bij elk uniek kind kijken welke onderdelen ik wilde gebruiken.”

Roos besloot dus om verder te kijken. Ze legt uit hoe dit verliep: “Ik ging bij een andere praktijk voor onderzoek en behandeling werken. Daarnaast kwam ik terecht bij een praktijk voor studiebegeleiding waar ik mijn eigen vestiging heb opgezet. Dat ging eigenlijk zo goed en ik vond het zo leuk dat ik bedacht: dit kan ik zelf ook. Op die manier kon ik de methodes die ik het meest werkbaar vind combineren in de begeleiding van kinderen met leermoeilijkheden. Ook had ik tijdens de studiebegeleiding geleerd dat ik zelf een concept kon uitwerken en neerzetten.”

Van loondienst naar zzp

Inmiddels is dit 6 jaar geleden. Roos schreef zich in 2017 in bij de Kamer van Koophandel als zzp’er. Zij vertelt enthousiast over het zzp-schap: “In het begin is alles nieuw en weet je niet waar je allemaal aan moet denken. Gelukkig had ik in mijn omgeving meerdere zelfstandigen waar ik advies kon vragen over bijvoorbeeld bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, website, tarieven etc. Ik vond het best een grote stap om het werken in loondienst volledig los te laten. Alles wordt namelijk door je werkgever geregeld en je hebt zekerheid over je vaste inkomen per maand. Daarom besloot ik nog deels in loondienst te blijven werken. Al snel zag ik dat ik meer particuliere opdrachten kreeg en besloot ik uit loondienst te gaan. Dat betekende wel dat ik nu volledig zelf voor alle opdrachten moest zorgen... spannend!”

Zzp'er maar niet alleen

In haar zoektocht naar opdrachten kwam Roos bij Leestalent terecht (redactie: vanuit Leestalent -partner van Educto- vinden de dyslexiebehandelingen plaats). “Ik vond de opdrachten toen ik zoektermen intypte in Google. Ik heb vervolgens een gesprek gehad en dat voelde goed. Mijn eerste opdrachten waren dyslexiebehandelingen, ik geloof toen een volle dag. Wat ik zo fijn vond is dat iedereen open stond voor vragen. Nog steeds volg ik supervisie en intervisie, waardoor ik zelf ook voldoende contact heb met andere zzp-collega’s. Ik was van tevoren een beetje bang dat ik een team en collega’s zou missen, aangezien je toch meer voor jezelf werkt. Gelukkig kan ik vaak lekker sparren met iedereen om me heen.”

Verschillende opdrachten maakt het leuk

Al snel werden de dagen van Roos gevuld en was zij volledig als zzp'er aan het werk. Roos vertelt over de diversiteit in opdrachten die ze kon oppakken: “Bij Educto kan ik naast Leestalent ook via de andere partners Rekenlicht, Taallabyrint en Studieus bijvoorbeeld aan de slag met verschillende leuke opdrachten. Ik gaf faalangsttraining aan kinderen, was bezig met groepjes en individuele leerlingen met rekenproblemen en spellingsproblemen. Ook begeleidde ik individuele leerlingen met leesproblemen en met aandacht- en concentratieproblemen. Daarnaast deed ik onderzoek (diagnostiek) naar deze leerstoornissen. Dat gaf weer een andere dimensie, maar ook die opdrachten vond ik heel leuk om te doen. Ik denk ook vanwege het feit dat je dan het hele traject kan meemaken: van aanmelding tot onderzoek en behandeling en tot slot deze kinderen weer op eigen benen laten staan. Ik werk ook voor andere opdrachtgevers, maar ik weet zeker dat ik altijd de leuke behandelingen en opdrachten bij Educto blijf doen, omdat ik het erg leuk vind.”

Voldoening uit het helpen van kinderen met leermoeilijkheden

En de kinderen, wat kan je voor hen betekenen? “Bij kinderen met dyslexie zie je vaak de onmacht op het gezicht, want lezen en schrijven komt vaak bij elk vak weer terug. Ik vond het heel mooi om te zien dat ik echt wat toe kon voegen om elke leerling ervan te overtuigen dat er hulpmiddelen en trucjes zijn, waardoor lezen zelfs wat leuker wordt. Daarnaast vond ik het leuk om uit te vinden of het puur het lezen en schrijven was wat lastig was of dat er nog meer onderliggende oorzaken waren. Kinderen worden vaak erg onzeker of juist afgeleid in de klas als het leren niet vanzelf gaat bijvoorbeeld.”

“Eén casus blijft mij altijd heel erg bij. Dat was in Gouda een meisje uit groep 6. Zij kon eigenlijk alleen spellend lezen en moest ook vaak huilen, omdat leerlingen in de klas veel sneller konden lezen. Ze maakte haar huiswerk vaak niet, omdat het thuis zo’n strijd was. Ik ben met haar naast de behandelingen van dyslexie en de bijbehorende psycho-educatie ook gaan focussen op haar negatieve zelfbeeld. We hebben verschillende schemaatjes ingevuld door middel van de 4 G’s (cognitieve gedragstherapie). Zo zag zij eigenlijk dat ze zoveel negatieve gedachten had al voordat ze een zin ging lezen, waardoor ze maar gewoon spellend las. Als ze hakte en plakte had ze het woord eigenlijk altijd wel goed en ze wilde geen fouten maken. Haar gedachten zijn we gaan ombuigen in positieve gedachten en zo zag ik ineens een hele andere lezer! Ze las hele woorden en sommige in klankgroepen. Haar leestempo ging elke week vooruit. Ineens ging ze van E3 niveau naar E5 niveau in één behandelperiode. Dat was erg bijzonder!”

Ook als zzp'er aan de slag?

Op de vraag of Roos nog aanvullingen heeft voor andere zzp’ers die overwegen om opdrachten op te pakken bij Educto en partners, antwoord ze: “Ik hoop dat mijn ervaringen andere orthopedagogen of psychologen aanspreken en dat ze ons komen versterken, omdat ik heel graag ook met hen zou willen sparren. Iedereen heeft namelijk weer andere, leuke tips over behandelen/diagnostiek of overige hulpvragen omtrent kinderen met dyslexie. Daarnaast wil ik benadrukken dat Skribbel een hele mooie basis geeft, waar je zelf ook makkelijk mee aan de slag kan gaan vanaf je eerste opdracht. Het mooie is als we met veel professionals samen zijn, dat we ook nog beter kunnen kijken welke kinderen het best bij welke behandelaar zouden passen: dat lijkt me een heel mooi streven!"

"Mocht je het zzp-schap een drempel vinden, neem even contact met me op om hierover te kletsen (gegevens zijn bekend bij redactie). Soms is een sprong in het diepe een van de beste keuzes die je kan maken! Mijn visie en motto voor ieder kind en zo ook voor de meeste volwassenen: ‘Je hebt meer moed dan je weet, je bent sterker dan je lijkt en slimmer dan je denkt!“

Noot van de redactie: wil je ook als zzp'er aan de slag, bijvoorbeeld als orthopedagoog, psycholoog, logopedist op het snijvlak van onderwijs en zorg, of met andere afgeronde studies in deze sector? Of je nu op zoek bent naar nieuwe opdrachten of gewoon wilt verkennen wat ons platform te bieden heeft, wij nodigen je graag uit om een account bij ons aan te maken. Met een account kun je gemakkelijk verbinding maken met potentiële opdrachtgevers en mogelijkheden verkennen die passen bij jouw vaardigheden en interesses. Maak hier vrijblijvend jouw account aan.

Gerelateerde verhalen

Eerst tekenen, dan rekenen
Leestijd: ~ 2 minuten | 27 jun '24
Onze oud-collega Mariska vertelt
Leestijd: ~ 2 minuten | 15 jun '23
Nieuwe functionaliteiten voor zzp'ers op ons platform!
Leestijd: ~ 1 minuut | 7 jun '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!