Personeelstekort groeit en is onevenredig verdeeld | Educto

Personeelstekort groeit en is onevenredig verdeeld

"Heb jij als zzp'er nagedacht over 2024?"

Leestijd: ~ 1 minuut

Op de valreep van dit jaar een artikel over de toekomst in het onderwijs. Het personeelstekort in het onderwijs is opnieuw toegenomen, zoals blijkt uit de pas geschreven Kamerbrief lerarenstrategie. Met name in de grote steden, het gespecialiseerd onderwijs, en op scholen met een hoog aandeel kwetsbare leerlingen zijn de tekorten verder gestegen. Uiteraard vinden wij deze ontwikkeling droevig, maar helaas niet verrassend.

Tekorten groeien

De komende jaren hebben we meer leraren nodig dan beschikbaar zijn. Vooral in grote steden wordt een tekort van bijna 1.500 leraren en directeuren verwacht in 2025. Meer cijfers en feiten over dit lerarentekort vind je hier. De komende jaren zullen de verschillen tussen regio’s naar verwachting toenemen.

Kwetsbare leerlingen in de knel

Sommige scholen hebben moeite om genoeg mensen te vinden, waardoor kwetsbare leerlingen soms in de knel komen. Op drukke momenten ontbreekt het aan extra aandacht en ondersteuning. Extra handen kunnen scholen en samenwerkingsverbanden helpen, zodat leerlingen de juiste ondersteuning krijgen op het snijvlak van onderwijs en zorg. Momenteel worden deze tekorten vaak aangevuld met onbevoegden.

Wat betreft ziekteverzuim is het belangrijk flexibele oplossingen te vinden voor het opvangen van bijvoorbeeld het verzuim van intern begeleiders, zorgcoördinatoren, onderwijsassistenten, -adviseurs of orthopedagogen.

Goed voornemen voor 2024

Daarom doen we een oproep aan zzp'ers op het kruispunt van onderwijs en zorg. Jouw expertise en flexibiliteit zijn hard nodig om dit groeiende probleem aan te pakken. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het onderwijslandschap en de toekomst van kwetsbare leerlingen verbeteren. Overweeg dit als een goed voornemen voor het nieuwe jaar: meld je aan, deel je vaardigheden en draag bij aan de vorming van een inclusieve onderwijsomgeving. Het nieuwe jaar biedt een uitgelezen kans om als zzp'er je toekomst te overdenken en je koers in opdrachten te bepalen. Samen zorgen we ervoor dat geen enkele leerling achterblijft.

Gerelateerde verhalen

Onderwijsassistenten en interne begeleiders van groot belang
Leestijd: ~ 1 minuut | 19 mei '24
Ben jij mijn nieuwe collega?
Leestijd: minder dan 1 minuut | 5 mei '22
Logopedie in de digitale wereld: het vervolg
Leestijd: ~ 4 minuten | 22 mei '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!