Alles wat je wilt weten over logopedie | Site Name

Alles wat je wilt weten over logopedie

"Verbeter communicatieve vaardigheden"

Leestijd: ~ 2 minuten

Logopedie richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, zoals spraak, taal, stem en slikken. Voorbeelden zijn vlot leren praten zonder haperen of stotteren, klanken juist herkennen en uitspreken, je stem zó gebruiken dat je duidelijk te verstaan bent en makkelijk op woorden komen en goedlopende zinnen maken. Dit kan allemaal worden bereikt met logopedie.

Hoe werkt logopedie in de praktijk?

Logopedie begint met een grondige evaluatie van specifieke behoeften. Een behandeling is erop gericht om communicatieve vaardigheden en de kwaliteit van leven te verbeteren, zodat iedere persoon volwaardig, zelfredzaam en zonder belemmeringen kan meedraaien in onze talige maatschappij. Wat doet een logopedist bij kinderen? Logopedisten passen hun benadering aan op basis van de individuele behoeften van een kind. Onder andere met speelse en effectieve therapieën, variërend van articulatieoefeningen tot taalspellen, terwijl ze een ondersteunende omgeving creëren die bevorderlijk is voor leren. Logopedie is een dynamisch proces.

Welke soorten logopedie zijn er?

Er zijn veel logopedische uitdagingen, waaronder spraaktherapie, taaltherapie, stemtherapie en sliktherapie. Logopedie is meer dan duidelijk articuleren. Zo horen ook auditieve vaardigheden, oro-myofunctionele therapie en bijvoorbeeld fonologische spraakstoornis tot dit gebied. Een bijzonder en actueel aandachtsgebied is meertaligheid.

Hoe weet je of je leerling logopedie nodig heeft?

Bij twijfel over de communicatieve ontwikkeling van je kind, of leerling, zoals moeite met praten, onduidelijke spraak of taalachterstand, moedigen we je aan contact op te nemen met je school voor een evaluatie. De school kan ons contacten. Vroegtijdige detectie en interventie zijn cruciaal. Wij werken samen met onze zorgpartner Taalreis, een logopediepraktijk gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van communicatieproblemen. Zij bieden ook professionele begeleiding aan kinderen voor wie Nederlands de tweede taal is, zodat achterstanden op school kunnen worden vermeden.

Conclusie

Wij hopen je zo een beetje op weg geholpen te hebben, ook over hoe je kunt bepalen of logopedie nodig is. Wij werken samen met gedreven professionals en zorgpartners en streven ernaar ieder kind met zorg en aandacht te ondersteunen op hun pad naar verbeterde communicatieve vaardigheden en een betere kwaliteit van leven. Neem contact op voor meer informatie.

Gerelateerde verhalen

Alles wat je wilt weten over taalontwikkeling
Leestijd: minder dan 1 minuut | 7 jul '24
Verdiep je in de thuistalen van je leerling!
Leestijd: ~ 4 minuten | 7 jul '24
Leesvaardigheid Nederlandse jongeren onder druk
Leestijd: ~ 3 minuten | 7 jul '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!