Het avontuur van het zzp-schap | Site Name

Het avontuur van het zzp-schap

"Voordelen en nadelen"

Leestijd: ~ 3 minuten

Als je nadenkt over de stap om zelfstandig ondernemer te worden, zijn er enkele cruciale overwegingen die je moet maken. De ondernemingsvormen, de eenmanszaak en zzp-schap, hebben hun eigen voor- en nadelen.

Eenmanszaak of zzp: je inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Met de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Als zzp’er/freelancer moet je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je aan de volgende drie criteria voldoet:

 • Je levert diensten en/of producten.

 • Je vraagt hier een (commerciële) prijs of uurtarief voor waar je geld aan verdient.

 • Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Je hoeft je niet in te schrijven als je:

 • Een incidentele (freelance) klus vervult.

 • Voor je freelancewerk op de loonlijst staat van een bemiddelaar

Voordelen van een eenmanszaak

 1. Eenvoudige oprichting: Een eenmanszaak opzetten is relatief eenvoudig en goedkoop. Je hoeft niet door veel administratieve rompslomp te gaan om te beginnen.

 2. Volledige zeggenschap: Als eenmanszaak ben je de baas over je eigen onderneming. Je neemt alle beslissingen en behoudt de volledige controle.

 3. Fiscale voordelen: Een eenmanszaak heeft belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Voordelen van zzp-schap

 1. Flexibiliteit, vrijheid: Als zzp'er kun je gemakkelijk projecten aannemen en beëindigen. Je hebt de vrijheid om te werken met verschillende opdrachtgevers en je eigen uren te bepalen.

 2. Variatie in werk: zzp'ers hebben vaak de mogelijkheid om met diverse klanten te werken, wat kan leiden tot een boeiende en gevarieerde loopbaan.

 3. Netwerkmogelijkheden: Als zzp'er heb je de kans om een breed netwerk van zakelijke contacten op te bouwen, wat gunstig kan zijn voor toekomstige kansen en projecten.

Laten we eens kijken naar de nadelen

Nadelen van een eenmanszaak:

 1. Persoonlijke aansprakelijkheid: Als eigenaar van een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Dit betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen.

 2. Beperkte groeimogelijkheden: Een eenmanszaak kan beperkt zijn in termen van groei, omdat het moeilijker is om kapitaal aan te trekken en partners aan boord te krijgen.

Nadelen van zzp-schap:

 1. Inkomensonzekerheid: Als zzp'er heb je geen vast salaris en kan je inkomen variëren afhankelijk van het aantal opdrachten en klanten.

 2. Zelfstandigheid vereist discipline: Je moet zelf je administratie bijhouden, belastingen betalen en je eigen pensioen regelen. Dit vereist discipline en organisatie.

Wat moet je regelen als je zzp'er wilt worden?

Als je hebt besloten om zzp'er te worden, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet nemen:

 1. Inschrijving bij de KvK: Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) om een ondernemingsnummer te krijgen. Hier zijn kosten aan verbonden, meestal rond de €75,-.

 2. Administratie opzetten: Zorg ervoor dat je een degelijke administratie opzet om je inkomsten en uitgaven bij te houden.

 3. BTW-nummer aanvragen: Afhankelijk van je activiteiten moet je mogelijk een BTW-nummer aanvragen.

 4. Verzekeringen afsluiten: Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 5. Belastingzaken regelen: Houd rekening met inkomstenbelasting en eventuele omzetbelasting (BTW) die je moet afdragen.

In vier korte stappen naar jouw eerste opdracht

Als (startende) zzp’er kun je bij ons advies krijgen over het starten van en het werken in je onderneming. Wij denken graag met je mee. Wil jij als zzp'er graag kinderen helpen op het kruispunt van onderwijs en zorg? Meld je dan vrijblijvend aan op ons platform en wij nemen contact met je op.

Wil je meer informatie? Of wil je starten als zzp'er bij Educto? Lees dan hier verder.

Gerelateerde verhalen

Aantal zzp’ers in Nederland groeit
Leestijd: ~ 2 minuten | 15 jul '24
Personeelstekort groeit en is onevenredig verdeeld
Leestijd: ~ 1 minuut | 20 jul '23
Nieuwe functionaliteiten voor zzp'ers op ons platform!
Leestijd: ~ 1 minuut | 7 jul '23

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!