Arbeidsmarktemancipatie vrouwen als zzp’er een feit | Educto

Arbeidsmarktemancipatie vrouwen als zzp’er een feit

"Loonkloof is verdwenen"

Leestijd: minder dan 1 minuut

Een loonkloof tussen mannen en vrouwen? Voor zelfstandige professionals (zzp'ers) is dit niet langer het geval. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie lijkt het verschil in uurtarieven tussen mannelijke en vrouwelijke zelfstandige professionals volledig te zijn verdwenen.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen lijkt onder zelfstandige professionals niet meer significant te zijn, volgens een analyse van Intelligence Group. Voor 2020 was het uurtarief van vrouwen gemiddeld 14% lager, maar sinds de uitbraak van COVID-19 is deze relatie steeds minder aanwezig. Thuiswerken wordt gezien als een mogelijke verklaring, omdat het voor zowel mannen als vrouwen nu vanzelfsprekender is geworden. Vrouwelijke zelfstandige professionals doen het ook beter in het verwerven van nieuwe opdrachten dan mannen. Het onderzoek wijst erop dat geslacht geen verklaring meer is voor verschillen in uurtarieven bij zelfstandige professionals. De cijfers zijn gecontroleerd voor relevante (achtergrond)kenmerken zoals leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau, vakgebied en aantal werkuren), zo blijkt uit de analyse van 50.350 opdrachten, onderzoeksgegevens van ruim 4.000 zzp’ers van Intelligence Group en data van het CBS.

Meer achtergrondinformatie hierover lezen? https://www.werf-en.nl/verschil-in-uurtarief-tussen-man-en-vrouw-is-bij-zzpers-al-verdwenen/

Quotes

Deze mooie reacties hebben wij ontvangen.

Doe je ook mee?

Werken bij Educto is meer dan alleen een baan. Wij zijn stuk voor stuk enthousiaste ambassadeurs die samen werken aan onze droom: ieder kind vol vertrouwen en stralend naar school! Spreekt jou dit aan? Je bent welkom!