Burgerschap - Maatschappij en Jij

In de wereld om ons heen gebeurt heel veel. Voor kinderen is het daarin heel makkelijk om het contact met zichzelf en hun omgeving te verliezen. Kinderen vormen de maatschappij van de toekomst en de klas is een mini-maatschappij. Het is belangrijk dat kinderen zich de verschillende rollen van een burger leren aan nemen en dat kunnen oefenen in de klas. Kinderen leren daardoor wie ze zelf zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan de maatschappij.

Burgerschap - Maatschappij en Jij via Educto

Het programma is onder andere gebaseerd op de International Primary Curriculum (IPC) thema’s, waarin historische en actueel maatschappelijke onderwerpen aan bod komen. Het Maatschappij & Jij programma bestaat uit drie modules die elkaar opvolgen. De tweede en derde module zijn optioneel en kunnen ook op een later moment nog ingezet worden.

Inzet van begeleiding

Module 1 - Mijn reis
In Module 1 staat de ontwikkeling van het individu tot bewuste burger centraal. Daarbij gebruiken we de vier burgerschapspijlers:

  • Identiteit – Wie ben ik en wie is de ander?

  • Diversiteit – Hoe ga ik om met verschillen?

  • Participatie – Hoe doe ik mee?

  • Democratie – Hoe doen we het samen

Bij deze module zit inbegrepen:
Kennismaking tussen de Maatschappij & Jij begeleider van de zorgaanbieder en de leerkracht zodat deze betrokken wordt bij de achtergrond en uitvoering van de module.

6 lessen van 1,5 uur waarin de leerkracht meedoet en mee leert.

Doorlopende afstemming tussen de Maatschappij & Jij begeleider en de leerkracht om in te kunnen spelen op wat er nodig is in de groep.

Eindevaluatie met de Maatschappij & Jij begeleider, leerkracht en intern begeleider.

Toegang tot de online Kidstool in dat schooljaar voor iedere deelnemende leerling, leerkracht en intern begeleider zodat het welbevinden en de mogelijkheid tot het nemen van regie op de burgerschapspijlers ook na de Maatschappij & Jij lessen inzichtelijk kan blijven.

Module 2 - Mijn reis in de wereld
In Module 2 heeft de klas 9 weken de tijd om samen een bijdrage te doen aan de maatschappij. Klein of groot, dat maakt niet uit, maar democratie staat centraal. Het WereldWeb wordt hier ingezet om op een democratische manier samen te bepalen welk steentje ze willen bijdragen. Hierbij kan worden gekozen uit de zeven thema’s die door kinderen wereldwijd zijn benoemd als prioriteiten voor de wereld van later.

Voor wie?

De kaders en lessen van het Maatschappij & Jij programma staan vast, dat is waar wij voor staan en voor gaan. De mogelijkheid om de Maatschappij & Jij lessen toe te passen op een kleinere of grotere groep leerlingen uit dezelfde of verschillende klas(sen) is er wel. Het programma zoals hierboven beschreven is bedoeld voor de midden- en bovenbouw. Er is ook een variant beschikbaar voor de onderbouw.

Meer weten?

Rustig nalezen? Dat kan, download hiervoor gratis de brochure.

Download de brochure: 'Burgerschap - Maatschappij en Jij'

De mogelijkheden bespreken?

Of je nou op zoek bent naar een specifieke oplossing of je gewoon wilt weten wat de mogelijkheden zijn. Wij staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact op met een van onze medewerkers of vul het contact formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Simone van Bentum

Coördinator

info@educto.nl
078 790 00 53
School
Ouder/verzorger

Quotes

Deze mooie reacties hebben wij ontvangen. Deel jij ook je ervaring?

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen? Laat het ons weten. Wij helpen jou en daarmee de leerlingen op jouw school graag.
Bel mij terug

Stel een vraag