Begeleiding bij TOS - Ambulante taal begeleiding | Educto

Begeleiding bij TOS

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) ontwikkelen zich anders dan kinderen zonder beperking of met gedragsproblemen. Sommige gedragsproblemen bij deze kinderen hebben oorzaak omdat ze niet goed begrepen worden, dit uit zich in frustratie wat zich vervolgens kan uiten in gedragsproblematiek. Een taalontwikkelingsstoornis kan op verschillende manieren tot uiting komen, het ene kind heeft alleen moeite met tot woorden komen en andere kinderen kunnen ook moeite met het begrip hebben. Waar één kind van zich af bijt of om zich heen slaat, kan een ander heel teruggetrokken zijn. Het herkennen van signalen is daarom erg belangrijk om TOS of een vermoeden van TOS zo vroeg mogelijk op te sporen en te begeleiden.

Begeleiding bij een TOS via Educto

Wij zien bij kinderen die de taal niet helemaal machtig zijn, maar wel leerbaar zijn, tegen het huidige onderwijsaanbod aanlopen. Te grote klassen, geluidsprikkels, teveel talige instructies en te weinig tijd vanuit de docent, zorgt ervoor dat kinderen een nog grotere ontwikkelingsachterstand op hebben gelopen en niet vanuit hun potentie van het onderwijs kunnen genieten.

Kinderen met TOS, leerproblematiek of zelfs auditieve beperkingen hebben veel aan individuele begeleiding. Onze onderwijs- en zorgprofessionals hebben ook een onderwijskundige achtergrond en kunnen leerlingen met een onderwijsachterstand, leerproblematiek en/of taalontwikkelingsstoornis optimaal begeleiden met speelse methodieken en educatieve materialen die volledig zijn afgestemd op het leerprofiel van de leerling. Door onze specialistische ervaring, zorgen wij er niet alleen voor dat de onderwijsachterstanden worden verkleind of ingehaald, wij zorgen ervoor dat de leerlingen handvatten krijgen zodat zij op de langere termijn gemakkelijker aan het aangeboden onderwijs deel kunnen nemen.

Inzet van begeleiding

Wij bespreken de hulpvraag van de leerling, leerkracht en ouder samen met de ambulant begeleider om tot een helder ontwikkelingsplan en aanpak komen. Door intensief met elkaar samen te werken en onze methodieken volledig op het kind, school en de ambulant begeleider af te stemmen, is de leerlijn voor iedereen helder en worden alle mogelijkheden benut om tot een mooi resultaat te komen.

Wij bieden onderwijsondersteuning in:

  • Schoolse taken binnen taal- en spraakontwikkeling, inclusief gesproken taal interventie.

  • Technisch lezen en begrijpend lezen.

  • Sociaal emotionele ontwikkeling.

  • Stimulering en ontwikkeling van executieve functies.

  • Cognitieve ontwikkeling.

Voor wie?

Om te bepalen voor wie de ondersteuning nodig is wordt duidelijk onderscheid gemaakt in de signalen tussen peuters, kleuters, maar ook oudere basisschoolkinderen en pubers.

Meer weten?

Rustig nalezen? Dat kan! Download de brochure.

Download brochure: 'Begeleiding bij een TOS'

De mogelijkheden bespreken?

Of je nou op zoek bent naar een specifieke oplossing of je gewoon wilt weten wat de mogelijkheden zijn. Wij staan voor je klaar. Neem contact op met een van onze collega's of vul het contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ilse Verweij

Coördinator

info@educto.nl
078 790 00 53
School
Ouder/verzorger

Quotes

Deze mooie reacties hebben wij ontvangen.

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen? Laat het ons weten. Wij helpen jou en daarmee de leerlingen op jouw school graag.
Bel mij terug

Stel een vraag