Plannen met de Plenda in het basisonderwijs!

clock

25 februari, 2019

Folder

Kindontwikkeling

comment

0 reactie

Steeds meer basisscholen geven aan dat ze de leerlingen ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs graag willen leren plannen. Studieus kan hierbij helpen. Om de leerlingen volledig uitgerust naar het voortgezet onderwijs te kunnen sturen, biedt Studieus namelijk een leren leren arrangement waarbij de leerlingen leren plannen met behulp van de planagenda Plenda.

Basislessen

Tijdens de lessen die bij dit arrangement horen wordt allereerst de Plenda geïntroduceerd; wat is het, hoe ziet hij eruit, wat kun je er allemaal in opschrijven? Na deze introductie volgt instructie over het gebruik van de agenda. Dit wordt gedaan aan de hand van het 6-stappenplan van Plenda. Vervolgens wordt dit stappenplan in de praktijk gebracht; de leerlingen gaan samen met de leerkracht het huiswerk in de agenda zetten. Samen met de begeleider wordt het huiswerk vervolgens volgens het 6-stappenplan ingepland.

Na 14 dagen volgt de volgende les. De leerlingen hebben kunnen oefenen met het gebruik van de agenda en delen nu hun ervaringen. Samen met de leerlingen wordt gekeken naar de beschikbare tijd die ze hebben naast school voor het maken van het huiswerk. Daarnaast leren de kinderen de voordelen van het werken met de Plenda. Het levert je namelijk uiteindelijk meer tijd op!


Verdiepingslessen


Na de basislessen volgen er nog meer lessen, waarbij verschillende leertips uit de agenda zullen worden uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan het leren mindmappen of het nut van herhaling bij het leren van woordjes. Ook het maken van goede aantekeningen komt aan bod. Maar niet alleen praktische zaken komen aan de orde, ook informatielessen over bijvoorbeeld de werking van het brein komen aan de orde.


Uitleg voor leerkrachten en ouders


Naast de lessen voor de kinderen kan er ook worden gekozen voor instructies voor de leerkracht en ouders. Leerkrachten worden uitgebreid geadviseerd over het gebruik van de Plenda, waarbij met name veel aandacht wordt besteed aan het leerproces. Ook voor ouders is het belangrijk om het nut en de noodzaak van leren plannen in te zien. Velen denken dat de manier die voor hen werkte, ook wel voor hun kinderen zal werken. We leven echter in een volledig andere tijd, een tijd van informatie-overload, wat maakt dat de manier van plannen met behulp van de Plenda net dat steuntje in de rug geeft waar de meeste kinderen toch behoefte aan blijken te hebben.

Benieuwd naar de ervaringen van een begeleider? Deze kun je in hier lezen.

Wil jij op school ook de leerlingen leren plannen en ze zo voldoende uitrusten voor de middelbare school? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van het laatste nieuws voor:

Volg ons op

Onze zorgpartners

Copyright Educto 2021 sitemap