Hoe gaat dit kind zich redden op de middelbare school?

clock

11 februari, 2019

Folder

Kindontwikkeling

comment

0 reactie

Ouders en leerkrachten stellen ons regelmatig de vraag: Hoe moet mijn kind of deze leerling zich volgend jaar gaan redden op het voortgezet onderwijs? Ze hebben bijvoorbeeld nog erg veel moeite met rekenen of dyslexie, zijn veel liever met hun hobby’s bezig, kunnen nog absoluut niet plannen of ze zijn zo perfectionistisch dat ze bang zijn dat hij of zij zichzelf overhoop zal lopen. Zowel ouders als leerkrachten geven daarom vaak aan dat ze het kind een steuntje in de rug willen geven zodat hij of zij een goede start op het voortgezet onderwijs kunnen maken.

Wij kunnen helpen! Bij Studieus, Taallabyrint en Rekenlicht bieden we namelijk overgangsarrangementen aan. Tijdens de overgangsarrangementen begeleiden wij het kind met de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. We beginnen op de basisschool na de eindtoets van groep 8. In de bekende omgeving wordt kennisgemaakt met de begeleider. Daar wordt gestart met het aanleren van de eerste vaardigheden die het kind nog niet beheerst, maar op het voorgezet onderwijs wel nodig heeft. Na de vakantie komt de begeleider naar de middelbare school om daar verder het kind te ondersteunen.

Leren leren

Sebastiaan bijvoorbeeld, die vindt het allemaal zo veel! Zulke lange stukken tekst bij aardrijkskunde en ook bij geschiedenis, hij raakt snel zijn aandacht kwijt is en vindt het ontzettend saai. Zijn ouders vinden dat hij gewoon hard moet werken en zijn best moet doen. Maar hoe precies weten ze zelf eigenlijk ook niet, hun eigen schooltijd is al zo lang geleden.

Studieus kan hierbij helpen. Zo kunnen we bijvoorbeeld hulp bieden bij het leren inplannen en uitvoeren van het huiswerk en het inplannen en weten hoe te leren voor een proefwerk. Dit doen we door met het kind verschillende leerstrategieën uit te proberen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mindmappen, het inzetten van digitale sites, samenvatten, omkeerkaartjes maken, etc. Het is belangrijk dat het kind leert welke strategie het beste bij hem of haar en bij welk vak past. Als een kind gaat begrijpen hoe hij zo effectief mogelijk kan leren, zal hij ook zien dat er tijd over blijft voor leuke dingen!

Dyscalculie

Nog een voorbeeld: Lev heeft dyscalculie en hierdoor moeite met rekenen. Nu gaat hij naar het voortgezet onderwijs en zijn ouders maken zich zorgen over hoe hij de vakken economie en wiskunde gaat halen.

Rekenlicht kan hierin begeleiden. Al op de basisschool beginnen we met het oefenen van de eerste vaardigheden met betrekking tot rekenen en wiskunde die belangrijk zijn voor zijn niveau. Na de vakantie komt de begeleider naar de middelbare school om daar verder te helpen de rekenvaardigheden te verhogen. Onderdelen die aan bod komen zijn, bijvoorbeeld, procenten, breuken, rekenen met kommagetallen en  omtrek/oppervlakte/inhoud berekenen.

Dyslexie

En als laatste Jayden. Jayden heeft moeite met lezen en spellen. Nu gaat hij naar het voortegezet onderwijs, maar hij is bang dat hij niet mee kan komen. Hoe moet dat bijvoorbeeld met het schrijven van samenvattingen voor  of het lezen van lange teksten voor geschiedenis?

Een begeleider van Taallabyrint komt al op de basisschool oefenen met vaardigheden die nodig zijn op de middelbare school. Zo zal er in dit geval begonnen worden met het lezen en schrijven van teksten en zullen tips en adviezen worden gedeeld. Nu kan het kind met een rustig gevoel de zomervakantie in. Na de vakantie komt de begeleider op de middelbare school waarbij verder wordt geoefend met de teksten en waarbij het kind vragen kan stellen over wat hem of haar op dat moment bezighoudt.

Contact

De genoemde arrangementen zijn beschikbaar voor scholen en ouders. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zetten je vraag graag door naar de desbetreffende expert. Tijdens kantooruren zijn wij direct te bereiken  via 078-790 00 52.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Houd mij op de hoogte van het laatste nieuws voor:

Volg ons op

Onze zorgpartners

Copyright Educto 2021 sitemap