Samenwerking Novilo en Het Kindzorgcentrum Educto

clock

29 maart, 2018

Folder

Uncategorized

comment

0 reactie

‘Elk kind goed in zijn vel en goed tot zijn recht!’

Hoogbegaafde leerlingen. Dat zijn toch die superslimme allesweters? Kinderen die hun werk snel af hebben en altijd hoge scores halen? Zeker, die zijn er ook. Intelligente kinderen die zonder problemen door hun schooltijd hobbelen. Sociaal handig, populair en voor leraren de ideale leerling.  

Evenzoveel hoogbegaafde kinderen zijn er die opvallen door ander, soms storend gedrag, door leer- en werkhoudingsproblemen of door een wisselend beeld in resultaten. Hun slimheid wordt vaak wel gezien, maar nee, uitzonderlijk intelligent lijkt dit kind toch niet te zijn.

Enerzijds hebben deze hoogbegaafde kinderen op bepaalde punten een gebruiksaanwijzing. Ver vooruit op hun leeftijdsgenoten, kritisch en autonoom, beweeglijk, impulsief, een groot rechtvaardigheidsgevoel, een heel eigen en creatieve manier van denken en leren, aanpassing of vermijdingsgedrag, perfectionisme….

Anderzijds ontstaan er problemen doordat het niveau en het tempo van het lesaanbod niet aansluit bij het hoogbegaafde kind. Te makkelijk werk kan leiden tot onderpresteren en motivatieverlies. En het doet onvoldoende appel op doorzetten, concentreren, plannen en organiseren en het gebruiken van leerstrategieën. Waardoor hoogbegaafde kinderen vaak te weinig vaardigheden ontwikkelen – ofwel, niet leren leren.  Daar kunnen ze op de basisschool al last van hebben en anders lopen zij er vaak op het VO onverbiddelijk tegenaan.

De 7 Uitdagingen

Tijl Koenderink zag in de praktijk dat leerkrachten wel wat hulp kunnen gebruiken om hoogbegaafde kinderen goed te kunnen begeleiden. Met zijn boek ‘de 7 uitdagingen’ biedt hij kennis en inzicht en veel praktische tools.

Het boek vormt het fundament voor het opleidingsinstituut Novilo. Novilo biedt training aan scholen en besturen en ondersteunt bij het maken van beleid. In Utrecht, Zwolle en Tilburg of incompany verzorgt Novilo diverse opleidingen voor leerkrachten en begeleiders in het basisonderwijs en voor zelfstandig talentbegeleiders.

Opleidingen

De aanpak van Novilo is gebaseerd op good practices. Wat werkt, dat werkt. Kennis is belangrijk, doen, ondervinden en ontwikkelen minstens even belangrijk. De studies kenmerken zich door een lerende en ontwikkelingsgerichte visie. We werken vanuit talent en willen zowel de volwassenen in hun vak als de kinderen tot bloei laten komen. Onze missie is: ‘elk kind goed in zijn vel en goed tot zijn recht.’

Samenwerking met Educto

Educto gaat samenwerken met Novilo op het gebied van begeleiding van het hoogbegaafde kind. Om te beginnen zal Novilo een incompany opleiding verzorgen voor Educto begeleiders. Om hen op te leiden zodat zij  ook deze kinderen nog beter kunnen gaan begeleiden. De Educto relatiemanagers nemen Novilo voortaan ‘onder de arm’ mee in hun gesprekken met scholen. Een voorlichtingsbijeenkomst zal hiervoor spoedig worden geagendeerd. Uiteraard worden jullie zo snel als het kan op de hoogte gebracht van deze bijeenkomst. Hopelijk tot dan!

 

Houd mij op de hoogte van het laatste nieuws voor:

Volg ons op

Onze zorgpartners

Copyright Educto 2021 sitemap